RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslofjorden flommer over av søppel

Det er bekymringsfullt mye søppel på bunnen av Oslofjorden. Bli med under vann!
  • Se video øverst i saken!

OSLOFJORDEN: Fredrik Myhre i Hjelp Havets Haier er bekymret over hvordan det ser ut på havets bunn i Oslofjorden.

Den erfarne dykkeren har vært flere steder i den mørke fjorden og sett på ulike skipsvrak og annet søppel som ligger på bunnen av den flotte fjorden.

– Havet flommer over av søppel og det er tydelig at det eksisterer en «ute av syne, ute av sinn»-holdning hos mange av innbyggerne rundt Oslofjorden, sier Myhre.

    Les også: – Ikke drep pigghåene

Dykkere fra organisasjonene «Hjelp Havets Haier» og «Project Baseline» er rystet over at havbunnen er full av søppel som truer dyrelivet i havet.

Etter en dykkertur utenfor Steilene i Nesodden kommune oppdaget dykkerne flere kritikkverdige forhold.

– Havbunnen er tidvis nærmest helt dekket av søppel. Søppel som forårsaker mange skader på både det lokale og regionale dyrelivet – og høyst sannsynlig også oss mennesker, sier Myhre.

Stefan Ogden i Project Baseline supplerer.

– Det virker som om mye av det søppelet vi ser på havbunnen rundt om har havnet der ene og alene på grunn av folks likegyldighet. Jeg tror det er mange som ikke tenker på at det de kaster, eller mister, i havet kan få store konsekvenser for dyrelivet som finnes her, sier Ogden.

Som du kan se på videoen fant dykkerne alt fra «småting» som plastposer, fiskesnører og ølbokser til mer spesielle ting som høytrykkspylere, solcellepanel og toalettskåler på havbunnen ved Steilene . Funnene indikerer at fiske- og annen båtaktivitet kan være hovedkilden til den marine forsøplingen i området.

Flere båtvrak preger også området.

Se bileserie fra havbunnen (fra siste.no)

– Årlig dør over en million sjøfugl, 100.000 sjøpattedyr og et ukjent antall fisk og virvelløse dyr av søppel i havet. Så sent som i mars i år ble en ti meter lang spermhval funnet død på en strand i Spania. Mageinnholdet viste 17 kg med plast – og er antatt å være grunnen til at hvalen døde. Fra forskning i Norge vet vi blant annet at sjøfugl også har betydelige mengder plast i magen, forteller Myhre.

Den engasjerte dykkerduoen roper nå om hjelp til å rydde opp i norsk farvann.

– Det må settes av penger til å rydde opp i slike områder. Søppelet må hentes opp – og ikke minst må det sikres at ikke nytt avfall finner veien ned til havbunnen. Opplysning av folk som ferdes ved sjøen og bøter som svir for de som driver med miljøkriminalitet vil være viktige deler av løsningen på problemet, sier Myhre og håper dette er noe den nye regjeringen vil se på.

(ANB)

LES FLERE NYHETER FRA DITTOSLO:

I morgen stenger Furusetbanen

Felix (15) truet med bank av fotballtrener

Slik blir den nye Østbanehallen
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere