Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslofolk er egoistiske i trafikken

Oslofolk irriterer seg mest i trafikken, viser ny undersøkelse
Oslofolk irriterer seg mest i trafikken, viser ny undersøkelse
Stadig flere i Oslo mener det er blitt mer egoisme de siste årene, og unge og middelaldrende menn er verstingene.

OSLO: Uvettige forbikjøringer, tuting, folk som viser finger’n og manglende dimming av lys irriterer norske bilister kraftig, viser en undersøkelse som If Skadeforsikring har gjort.

If Skadeforsikrings ”irritasjonsbarometer” tar temperaturen på egoismen i trafikken, og den er nå økende: 49 prosent mener at det er blitt mer egoisme blant bilførere i løpet av de siste årene, opp fra 42 prosent på fjorårets barometer.

1900 privatpersoner over hele landet er intervjuet om temaet, og blant de spurte i Oslo sier 43 prosent at egoismen er økende, opp fra 42 prosent i fjor.

- Dette er en beklagelig økning i opplevd egoisme fra fjorårets måling. Den største økningen finner vi blant unge mennesker under 30 år, som inntil i år har ment at egoismen øker mindre enn de eldre aldersgruppene, sier bilskadesjef Cecilie Frivold i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Unge og middelaldrende menn mest egoistiske

Den typiske personen som mener at egoismen er økende er i 50-årene, kjører Volvo, bor i Buskerud og stemmer Arbeiderpartiet. De som i minst grad mener at egoismen er stigende er typisk i 30-årene, kjører Audi eller BMW, stemmer Venstre og bor i Sogn og Fjordane, Hordaland eller Oslo.

4 av 5 spurte i Oslo mener at de mest egoistiske sjåførene er menn mellom 30 og 49 år, hvorav 36 prosent mener at menn i 30-årene er verst og 46 prosent mener at menn i 40-årene er verst. 9 prosent mener at kvinner er de mest egoistiske.

Uvettige forbikjøringer irriterer mest

4 av 5 i Oslo mener at uvettige forbikjøringer er irriterende i stor eller svært stor grad. 2 av 3 er tilsvarende irritert over bilister som utrykker sin misnøye gjennom tuting, lyssignaler eller viser fingeren. I fjorårets undersøkelse var det manglende bruk av blinklys og for kort avstand til bilen foran som på landsbasis irriterte mest.

- Alt dette er handlinger som vekker berettiget harme og irritasjon i trafikken. I tillegg vet vi at dette fører til mange kritiske situasjoner og tusenvis av unødvendige skader som hvert år koster store millionbeløp. Handlingene er farlige og er klare uttrykk for egoisme, sier Frivold.

Syklister bedre enn sitt rykte

Syklister i veibanen er et tilbakevendende tema i media. Av de elleve irritasjonspunktene som respondentene ble bedt om å vurdere, er det på landsbasis kun bråkete barn i baksetet som irriterer mindre enn syklister på veien. Likevel, 36 prosent i Oslo sier at dette er irriterende i stor eller svært stor grad.

På landsbasis er Irritasjonen over syklistene størst blant dem som stemte Fremskrittspartiet ved forrige valg og hjemmesitterne, hvorav henholdsvis 52 og 48 prosent mener at syklister i veien er irriterende i stor eller svært stor grad. SV-velgerne finner vi i motsatt ende av skalaen med 23 prosent. Det er førere av BMW og Audi som er mest irritert over syklistene, mens Mercedes-eierne er minst irriterte.

Undersøkelsen er gjennomført som elektronisk datainnsamling for If Skadeforsikring av analysebyrået Perduco blant et representativt utvalg på 1900 privatpersoner i mai og juni 2010.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!