*Nettavisen* Nyheter.

Oslofolk svir av 6000 kroner hver på julegaver

JULEGAVER: Snart fylles det opp med pakker under landets juletrær. Ifølge en julehandelsundersøkelse fra Nets/TNS Gallup planlegger oslofolk å bruke 5898 kroner i snitt på julegaver.

JULEGAVER: Snart fylles det opp med pakker under landets juletrær. Ifølge en julehandelsundersøkelse fra Nets/TNS Gallup planlegger oslofolk å bruke 5898 kroner i snitt på julegaver. Foto: Foto: Clipart

Oslofolk planlegger å bruke gjennomsnittlig 5898 kroner på julegaver, og kvinner bruker tusen kroner mer enn menn.

Klikk på bildet for å forstørre.

JULEKORT: Stein-Arne Tjore i Nets sier folk flest betaler gaver med vanlig bankkort.

OSLO: En julehandelsundersøkelse i regi av Nets (tidligere Bankenes betalingssentral) og TNS Gallup viser at innbyggere i Oslo/Akershus i snitt planlegger å bruke 5898 kroner på julegaver i år.

LES OGSÅ: Folk i farta: Hvor mye skal du bruke på julegaver?

LES OGSÅ: Tro, håp og handleglede - vi har tatt pulsen på lokale kjøpsentre

Kvinner bruker mest

Undersøkelsen viser på landsbasis at de som gleder seg mest til julehandel forventer å bruke mer penger, opptil 7400 kroner, mens de som gruer seg forventer å bruke 4300 kroner i snitt.

Kvinner forventes å bruke 950 kroner mer enn menn. De gleder seg også mer til handlingen, spesielt kvinner i Oslo/Akershus.

Menn er senere ute og mer stressa når det gjelder julegavehandling. De kjøper færre, men dyrere gaver.

LES OGSÅ: Lyst på ny telefon til jul? Vinn iPhone i skjerioslos julekalender

Betaler med kort

Undersøkelsen viser at ni av ti vil betale julehandelen med kort, og 84 prosent av disse igjen bruker bankkort fremfor kredittkort.

– Det tyder på at det store flertall handler for penger de har, ikke på kreditt. Det er jo fornuftig, sier informasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

– Kortbruken vokser fortløpende hele året, men desember skiller seg hvert år ut som den måneden med høyest kortbruk. Det tyder på at omsetningen også er størst i desember, sier Tjore.

Ny rekord

Ifølge Nets ble det fredag 14. desember satt ny rekord i kortbruk, med i overkant av 6,5 millioner kortkjøp.

I løpet av sist helg var den mest hektiske perioden for handelsstanden og julegavehandlende nordmenn lørdag 15. desember mellom klokken 13 og 15.

Fra 1.-15. desember i år er betalingskort benyttet 71,9 millioner ganger, en vekst på ni prosent sammenlignet med i fjor.

Kortomsetningen har denne perioden vært på 27,8 milliarder kroner, en økning på 6,6 prosent fra i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.