*Nettavisen* Nyheter.

Oslofolk tror på banken

Bjørn Erik Sættem og Storebrand Bank registrerer økt pågang av kunder som ønsker tradisjonell banksparing.

Folk i Oslo har fått større tro på banksparing, viser en ny undersøkelse.

I Oslo og Akershus mener 42 prosent at banken er den smarteste spareformen de neste tolv månedene. Det viser en undersøkelse som analyseselskapet MakroSikt har laget for Storebrand.

På landsbasis mener 40 prosent det samme, mot bare 12 prosent for to år siden.

Sparing på høyrentekonto blir mer og mer populært i takt med økende renter. Nordmenn mener nå at det vil være den klart beste spareformen det neste året, sier informasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand.

Det er særlig sparing i bolig som har tapt popularitet til fordel for høyere bankrenter, viser undersøkelsen. For to år siden mente 48 prosent at det var lurest å putte pengene i eiendom. Etter atskillige rentehevinger er andelen sunket til 28 prosent.

I tillegg til økte lånerenter virker en mer restriktiv utlånspolitikk i bankene dempende på interessen for boliginvesteringer, sier Sættem.

Halvert siden mai

Tiltroen til aksjefond er halvert siden mai i fjor. Nå mener kun 12 prosent at aksjefond er den smarteste spareformen det neste året.

Likevel har svært få av våre kunder sagt opp sine løpende spareavtaler i fond. Tegningen av nye spareavtaler er også på et normalt nivå. Men vi ser langt færre av de store engangsinnskuddene nå enn for bare noen få måneder siden, sier Sættem, som anbefaler fondssparerne å fortsette den månedlige sparingen selv om kursene har falt.

Det er bare de som mister nattesøvnen som bør selge nå, sier han.

Funnene er en del av den større og månedlige undersøkelsen ForbrukerMeteret, som utarbeides av MakroSikt. Av marsutgaven går det fram at nordmenn planlegger å bruke mindre penger på forbruk, bil og bolig de kommende tolv månedene.

Det siste året har nordmenn stort sett brukt alle pengene de har tjent. Derfor er det sunt at spareviljen nå ser ut til å øke, sier Sættem.

Kvinner tror mest på bolig

Mens flere kvinner enn menn har tillit til boligen som spareobjekt de neste tolv månedene, tror flere menn at banken er smarteste plassering. Menn er også mer positive til aksjefond enn kvinner.

Dette skyldes trolig en kombinasjon av at kvinner har lavere inntekt og er mer ukjent med aksjer og aksjefond som spareform, sier Hans Petter Skogstad i MakroSikt.

Østfoldinger, hedmarkinger og opplendinger er mest positive til banksparing det neste året. I denne gruppen svarer hele 48 prosent av bank er smartest, mens bare 19 prosent svarer bolig.

Nordlendingene er de mest skeptiske til bank. Selv om banksparing også i nord blir sett på som den smarteste spareformen, er andelen nede i 35 prosent. Her får boligsparing nesten like god oppslutning, med 29 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.