Gå til sidens hovedinnhold

Oslofolk vil låne mer - tross rentehopp

Hele to av fem innbyggere i Oslo planlegger å ta opp nye lån i løpet av de neste 12 månedene, viser en fersk måling. At renten fortsetter å stige, bryr vi oss lite om.

OSLO: Torsdag 15. mars satte Norges Bank opp styringsrenten med ytterligere 0,25 prosent - til 4 prosent. Landets banker ventes å sette opp sine lån- og innskuddsrenter tilsvarende.

Dette er den fjerde renteøkningen siden november i fjor, men foreløpig er renteoppgangen for liten til å knekke optimismen som råder i den norske befolkningen, kommenterer Erik Edler-Woll, salgsdirektør i Storebrand.

Den nye landsdekkende Spare- og forsikringsundersøkelsen som Synovate MMI har gjort for Storebrand viser at noe i overkant av én av fire låntagere i Oslo mener de må redusere forbruket hvis renten stiger med inntil 3 prosent.

Denne andelen har vært overraskende stabil de siste tre årene, selv om boliglånsrenten i samme periode nesten har doblet seg. Det viser at de fleste låntagerne har tatt høyde for økte renter, sier Edler-Woll.

Edler-Woll er imidlertid bekymret for at de mest gjeldstyngende husstandene vil møte problemer etter hvert som renten fortsetter å stige.

De som nylig har kjøpt sin første bolig har gjerne lånt opp til pipa, og for denne gruppen vil nok enhver renteøkning svi. En fastrente på rundt 6 prosent kan for disse være et godt alternativ til en flytende rente på rundt 5 prosent, mener Edler-Woll.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley