Gå til sidens hovedinnhold

Osloklubbene rømmer byen

For å lage tolvtimersfest med nederlendere i Bærum.

OSLO: Flere har spurt seg om hvorfor det ikke finnes en festival rendyrket for elektronisk dansemusikk i den eller så tettvokste festivaljungelen.

Men nå skjer det ting: I sommer arrangeres den nederlandske festivalen Extrema Outdoor for første gang i Norge.

Et savn

Selve festivalen er lagt til Kalvøya i Bærum, men det er osloklubbene som leverer varene; Fisk & Vilt (på Youngstorget), Emil & Samuel (toppetasjen på Steen & Ström), The Villa (i Møllergata) og Barbeint (i Henrik Ibsens gate, ved Solli plass) vil være representert på festivalområdet.

Det vil også Ola Smith-Simonsens (kjent under dj-navnet Olanskii) og djkollega G-HAs suksessklubb Sunkissed.

Smith-Simonsen er glad for at noen fyller tomrommet.

– Vi har ikke hatt en seriøs festival for dansemusikk siden Quartfestivalen for ti år siden. Dette har medført at norske house- og technoprodusenter ikke akkurat har kunnet forvente å få særlig mange festivaljobber, sier han.

Han påpeker at det arrangeres festivaler for elektronisk musikk i henholdsvis Bergen, Stavanger og Tromsø, men at disse har en mer intellektuell tilnærming enn Extrema.

– Men selv om Extrema i større grad blir en fest, har de unngått å plukke artister fra kommersbøtta, sier Simonsen.

Svartmalt av mediene

Og ja, det er mange store navn som skal boltre seg på de til sammen ti scenene på festivalområdet.

Men hvorfor må det nederlendere til for å få stablet en ordentlig musikk for dansemusikk på bena?

Smith-Simonsen legger noe av skylden på mediene, som i en kombinasjon av ignoranse og arroganse, har skapt et allmenngyldig vrengebilde av techno- og housemusikken.

– Norsk presse har i altfor lang tid brukt house- og techno-begrepet som en søppelbøtte for dårlig, repetiv musikk. De har ikke villet legge merke til at dansemusikkscenen har endret seg radikalt på flere områder siden 90-tallet, sier han.

Dette, kombinert med et ensidig fokus på dopbruk, kan ha fremstilt sjangrene som useriøse og "litt farlige", mener Simonsen.

– Det kan virke som om deler av hovedstadspressen nekter å innse at også voksne folk med unger og fjong jobb kan gå ut og danse på klubb eller Booka Shade-konsert, sier han.

Smith-Simonsen håper Extrema kan være med på å nyansere dette bildet.

– Derfor er det viktig at folk støtter opp om arrangementet og kjenner sin besøkelsestid. Slik kan vi vise det øvrige Norge at det finnes en bred interesse for musikken, sier han.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk