RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslopoetene


Stian Johansen og Inge Haugane skriver lekent om kriker og kroker av Oslo.
Stian Johansen og Inge Haugane skriver lekent om kriker og kroker av Oslo. Foto: FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD
Med hele Oslo som bakteppe har Inge Haugane og Stian Jakobsen laga ei lita perle av en diktbok.

RODELØKKA: Seinsommersola sender varmende stråler helt opp på terassen til det lille, hvite huset i Rodeløkka kolonihager. Inge Haugane inviterer på hjemmelaga ripssaft i solveggen.

I stolen ved siden av sitter hans medsammensvorne Stian Johansen. Etter to års arbeid er de endelig ute med diktsamlinga [nedenom og volvo], der hele 58 Oslodikt er samlet mellom to paperback-permer.

Hverdager og kjærlighet

– Å bruke Oslo som en ramme for diktsamlinga kom ganske spontant. Det var en fin ramme å skrive i. Men mange av tekstene handler like mye om kjærlighet og hverdagslige ting som ikke nødvendigvis må foregå i Oslo, sier Johansen.

Begge er innflyttere til Tigerstaden, og de har ingen planer om å forlate byen til fordel for hjemstedet.

Les også: Hyllest til Oslo

Lengta til Oslo

– Jeg følte meg helt hjemme fra første stund. Da jeg flytta fra Lunde i Telemark var jeg veldig klar for det urbane livet, sier Haugane, som nå er bosatt på ST.Hanshaugen, med feriebolig altså på Rodeløkka.

– Jeg gleda meg til å flytte til Oslo fire-fem år før jeg faktisk var gammel nok til å gjøre det. Jeg har bodd hele byen rundt, både på Tøyen, Grønland, Løkka, Frogner og Sogn. Sist bodde jeg på Bjerke, men nå har jeg akkurat kjøpt leilighet på Rosenhoff, forteller Johansen.

De to Oslopoetene forteller villig vekk hvordan byen umiddelbart fikk solid rotfeste i hjertene deres.

– Oslo er stor og liten samtidig. Du har god oversikt, med mindre du roter deg bort på Alnabru, da. Utelivet er variert og godt, kunst- og kulturtilbudet er stort og det er masse grøntområder her, skryter Haugane mens Johansen stemmer i:

– Å kunne gå på Løkka en søndags morra og se at det er fullt av folk, gir meg en helt fantatisk følelse. Etter klokka 16 i Skien skjedde det absolutt ingenting i sentrum. At det er mye folk og mange arrangementer er midt i blinken for meg!


I boka møter vi både loppemarkeder, gallerier, navngitte gater, brune kneiper og steder i Oslomarka. Men det er et Oslo sett med dikternes øyne, understreker de.

– Det er vårt Oslo vi beskriver. Vi måtte skrive ut fra et Oslo vi kjente, og da kan vi ikke favne hele byen. Vi har ikke akkurat gode arbeidplasser hjemme noen av oss, så begge har sittet ute på cafeer og puber og skrevet og observert, forklarer Johansen og legger til at de har prøvd å få med ting som de er ekstra glad i i boka.

Loppis på Lilleborg

– Sånn som loppemarkedet på Lilleborg skole, Deichman og Tøyenbadet. Jeg har spilt fotball i tolv år også, derav diktet fra Ekeberg. Dessuten er jeg veldig glad i den stripa med cafeer og spisesteder fra Youngstorget opp til Torshov.

Men ikke alt som havner på blokka finner hele veien fram til bokform.

– Hvert enkelt dikt har vært skrevet i 30 forskjellige versjoner. Totalt har vi minstskrevet 300 dikt, forteller Haugane .

– For eksempel jobba jeg i to år med å lage et dikt om Bjerke travbane, men det ble ikke bra nok til å komme med i boka. Ettersom vi begge er glade i squash prøvde vi også lenge å lage et squash-dikt, ler Johansen.

Godt å være to

– Er det ikke litt utfordrende å lage alle diktene sammen?

– Tvert imot. Jeg er stolt av at både forlagsfolk og lesere sier at diktene er smelta helt sammen, slik at det er umulig å tenke seg at vi har vært to. Før vi begynte sleit vi begge litt med motivasjonen og skrev mer eller mindre genialt, men det er lettere å se ting utenfra når man er to, sier Haugane fornøyd

Johansen er heller ikke i tvil om at denne prosessen har vært motiverende for dem begge.

– Så gode venner som vi er og så like preferanser som vi har, har det aldri vært verken krangling eller uenigheter. Tvert imot har det vært fantastisk å være to og ha noen å snakke med og spille på hele tida. Ikke minst blir motbakkene lettere å takle når man er sammen om dem. Nå er skrivegleden tilbake igjen for fullt!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere