*Nettavisen* Nyheter.

Oslos barneparker er truet

Liv Bull (t.h) har jobbet i Kløverveien barnepark i snart 15 år. Mari jobber i parken frem til sommeren. Veggmaleriet er det David Stenmarck, en av parkfedrene, som har laget. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bare fem barneparker holder fortsatt stand i Oslo. Kløverveien barnepark på Tåsen er en av få som opplever vekst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Faksimile Nordre Aker Budstikke 15. oktober 2009.

OSLO/TÅSEN: Da Nordre Aker Budstikke besøkte Kløverveien barnepark i oktober 2009, lå faren for nedleggelse som følge av få barn, som en klam hånd rundt den 50 år gamle barneparken

Barn står i kø

Ett og et halvt år senere ser fremtiden langt lysere ut. Den private parken, som er foreldredrevet, har i dag 17 faste barn, og mellom 10 og 15 på venteliste.

– Det kommer hele tiden foreldre som ønsker plass til barna sine. Neste uke starter det to nye, sier Liv Bull, som har vært ansatt i parken i 15 år.

LES OGSÅ: Foreldre: – Å ha barna i park er et verdivalg

Tilbudet kraftig redusert

Like positivt er det ikke over alt. Etter bydelsreformen i 2004 hadde Nordre Aker 13 barneparker i drift. I 2009 var tallet redusert til to. I fjor lukket også Nordberg barnepark portene etter rundt 50 års drift.

En ringerunde til samtlige 15 bydeler i Oslo avslører den samme utviklingen. Kun fem barneparker holder fortsatt åpent; tre kommunale og to private (se faktaboks). Flere bydeler rapporterer om at de siste barneparkene måtte stenge for godt i fjor. Årsaken er den samme: Etter hvert som bydelene får full barnehagedekning forsvinner søkerne og dermed grunnlaget for å opprettholde drift i parkene.

– Er ikke synlige

– Folk vet ikke at vi er her. Informasjonen om parkene er ikke god nok, sier Karin Solbakken i Sofienbergparken barnepark på Grünerløkka.

Parken som kan ta opptil 30 barn har i dag bare elleve. Kritisk er det også i Bydel Frogners eneste barnepark, Vigelandsmuseet, der vårens opptak vil avgjøre om det blir fortsatt drift til høsten.

Slått sammen for å bedre tilbudet

I Bydel St. Hanshaugen ble Barnepark Stensparken nedlagt i fjor, for å styrke tilbudet i Geitmyrsveien barnepark, som nå har to ansatte og 32 plasser.

– Det er et sterkt ønske fra politikerne og administrasjonen å kunne tilby  barnepark, sier avdelingssjef Kjersti Halvorsen i bydelen, men melder samtidig om at parken er langt ifra full.

To verdener i vest

I Vestre Aker er det to barneparker som fortsatt holder det gående. Den ene, Midtstuen barnepark, har for tiden imidlertid ingen barn, men styrer Anja Paule sier hun er klar til å starte opp igjen så snart interesserte melder seg.

I Ris barnepark råder derimot optimismen.

– Antallet barn varierer noe fra år til år, men generelt har vi god dekning, og for øyeblikket er det venteliste, sier styrer Merethe de Groot.

Hun er også eneste ansatt, og har derfor kapasitet på i overkant av ti barn.

Beholder kontatstøtten

Barneparkenes tilbud varer fra klokka 10 til 14. Hos flere av bydelene uttrykkes det en oppfatning om at parkene har utspilt sin rolle i en tid der stadig flere velger heldagsbarnehageplasser.

Egenbetalingen i de gjenværende parkene varierer fra litt under til i overkant av 2000 kroner i måneden. Kontantstøtten beholdes for barn opptil tre år som har parkplass. Hovedtyngden av barn i de gjenværende parkene er også i denne aldersgruppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.