RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslos bys smerte-grense er overskredet

Nylig startet skoleåret 2008/2009 i Oslo. Fra flere skoler får vi både høre og se at det finnes ikke plass til alle som vil gå der. Blant annet var det ikke plass for ei seks år gammel jente på en skole vest i byen hvor hennes ett år eldre søster går. Ifølge rektor var det totalt tre familier som ble berørt av plassmangel bare på denne skolen.

Til tross for at milliardbeløp brukes til å pusse opp og å bygge nye skoler hvert år, klarer ikke Oslo kommune å ta igjen etterslepet på forfallet så fort som politikerne ønsker. Beklageligvis utsettes også altfor mange skolebygg for hærverk, ofte av skolens egne elever.

Beklageligvis protesterer både elevorganisasjoner, enkelte lærere og ikke minst "storebror" Datatilsynet, mot at skolene skal få henge opp overvåkingsutstyr. Erfaringene viser at der det er hengt opp slikt utstyr, har skadeverket gått ned og penger har blitt spart. Penger som trengs ikke minst til fornyelse av skolemateriell.

Nylig åpnet Universitetet i Oslo sine dører for nye studentene. Tusenvis av studenter sliter med å finne bolig i hovedstaden. I USA hører bygging av undervisningslokaler og boliger for de lærevillige nøye sammen. Helhetstekning er ikke langt framme verken hos norske byråkrater eller politikere.

Fortsatt sliter Oslo med stort underskudd av barnehageplasser. Med den store fødselsraten Oslo har, vil byen neppe klare å tilby nok barnehageplasser med den store flyttestrømmen til byen. Når så i tillegg også menigheter blir premiert med "fødselspenger", er det ikke rat at fødselstallene holder seg høye.

Oslo mangler boliger. Ikke minst sliter både unge og folk med få eller ingen penger på bok med å skaffe seg husrom. Når husleiereguleringen faller bort om ikke lenge, vil nærmere 2.000 eldre mennesker risikere å måtte flytte fra leiligheter hvor de har bodd store deler av sitt liv. Husleietilskuddet fra det offentlige vil på ingen måte klare å dekke forskjellen mellom markedsleia og det den enkelte har i trygd. Det skaper igjen større pågang på sosialkontret eller er det allmektige NAV som skal ta bøygen også her. Et nytt eksempel på at byråkrater skaper behov for flere byråkrater.

Oslo bys grenser burde bli stengt for nye innflyttere inntil byen klarer å tilby de fleste av sine innbyggere de basale behov jeg har ramset opp. Og med stadig nye flyktninger til landet vårt, vil de fleste av disse, ikke minst de som får avslag på søknad om opphold, reise til Oslo. Her er det lett å gå i dekning. Men her vil også de som får opphold kunne finne flere fra deres eget land. Her vil de kunne skape et fornuftig nettverk som gjør forholdet med å integrere seg i vårt land langt lettere enn ved å bo på et lite sted et eller annet sted i Norge. Men denne tilflyttingen skaper også press på boligmarkedet, barnehager og skoler. Med andre ord er Oslo by nå så hardt presset at byen burde stenge sine grenser for nye innflyttere.

Slik vi i Demokratene ser det, har byen vår kommet inn i en ond sirkel. Uten at bremsene settes på for tilflytting, vil misforholdet mellom tilbud og etterspørsel komme til å øke. Ikke minst vil prisen på leie av bolig stadig øke. Alle renteøkningene politikken til dagens røde regjering har skapt, har gjort at flere har måttet gi opp drømmen om egen bolig, og gått inn på leiemarket. En husleie på godt over 10.000 pr. måned for små leiligheter fører også til at flere kjenner smertegrensen på kroppen. Det å eie egen bolig har vært en av velfredsstatens viktigste bidrag til å skape trygghet. Denne tryggheten føler flere og flere blir borte.

Norge trenger på mange måter en ny politikk og nye politikere. Politikere som setter befolkningens ve og vel i høysetet.Kåre Eriksen

Demokratene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere