RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslos drepende omsorg


Trygdeleilighetene i Iladalen skal først innkvartere OL-deltakere i 1952. Og etter OL kan beboerne flytte inn i boliger med en mye høyere standard enn vanlig er.
Trygdeleilighetene i Iladalen skal først innkvartere OL-deltakere i 1952. Og etter OL kan beboerne flytte inn i boliger med en mye høyere standard enn vanlig er. Foto: FOTO: LEIF GJERLAND
Allerede i 1898 blir Kristiania leiegårdskontor opprettet, og lenge fordeler kommunen leiligheter til sine bostedsløse per venteliste.

Boligene er i årevis for alminnelige folk med fast arbeid og plettfri vandel. Og det er på østkanten de fleste får hus. For takket være mellomkrigshistoriens tilfeldigheter og en stolt kommunal byggeperiode, har østkanten fått brorparten av kommunens egne boliger.

«Det var en ære å få flytte inn der», leser vi at gamle folk fortalte, folk som flyttet inn på Torshov, Iladalen og Sagene etter krigen.

Måtte oppføre seg

For her hvor kommunen bygget sine boliger i en stolt mellomkrigstid, her flytter det inn folk som den gang måtte vise at de kunne oppføre seg for å få lov til å leie i de kommunale gårdene. Vandelsattest var en selvfølge, og gift måtte man være. Fast jobb? Selvsagt måtte man ha et skikkelig arbe’! For det var de mange stolte arbeidere som den gang kom flyttende fra sine tidligere hjem i Vika hvor gårdene skulle rives.

Men etter krigen begynner kommunen å bruke sine mange gårder til sosial omsorg. Vi får faktisk en ren forflytning av folk med behov for stell, omsorg og et sted å bo.

Solidaritetens tid

Årene etter krigen er jo solidaritetens tid; vi skal sammen hjelpe bysamfunnets svakeste: De sterkt trengende, de uten bolig, de fattigste og de som lever på sosialhjelp. De blir henvist til østkantens mange kommunale leiligheter som nå blir tatt i bruk som trygdeboliger og sosialboliger for hele byen, senere også tildelt på sosialmedisinsk grunnlag.

Så siden byhistorien nå en gang har tildelt østkanten en stor overvekt av slike gårder, er det her hovedtyngden av folk på trygd og på sosialen nå får boliger. Og i tillegg bygges det nye trygde- og sosialblokker.

Virkningene kan leses i de årvisse levekårsundersøkelsene. For om enn dette er aldri så flotte folk som har slitt seg ut på en livslang gjerning, er helsa ofte like skral som omsorgsbehovet er stort, og med sine mange kommunale boliger fra begynnelsen av 1900-tallet er det i sær Sagene og Torshov som får den største tyngden.

 

LES MER AV ØSTKANTENS HISTORIE:

Klarer du den...

...så klarer du den

Bymotorveien kommer!

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere