RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslos eneste møbelsnekkerlinje truet


Rannveig I. Stava går i første klasse på Vg1 design og håndverk på Holtet og mener det er uholdbart at Oslo mister sin eneste møbelsnekkerlinje. Begge foto: Ivar Brynildsen
Rannveig I. Stava går i første klasse på Vg1 design og håndverk på Holtet og mener det er uholdbart at Oslo mister sin eneste møbelsnekkerlinje. Begge foto: Ivar Brynildsen
– 16 elever står uten skoletilbud i Oslo fordi møbelsnekkerlinja er lagt ned, sier elev ved Holtet videregående skole, Ranveig I. Stava.

HOLTET: Utdanningsetaten har vedtatt å legge ned møbelsnekkerlinjen på Holtet videregående fra høsten 2010. Nedleggelsen begrunnes med mangel på søkere. Søkere til skolen fortviler.

– Vi som ønsker å fullføre utdannelsen må dra til et annet fylke, sier Stava som fikk sjokkbeskjeden om at linjen legges ned for to-tre uker siden. Skedsmo blir nærmeste alternativ for elever som nå vil ta møbelsnekkerfaget.

LES OGSÅ: - DETTE VIL SVEKKE FAGET

– Vi er seksten søkere. Det er nok til en klasse. Ingen skjønner hvorfor man skal sendes ut av fylket når det er nok søkere og lærere her. Jeg skulle gjerne se regnestykket på at det lønner seg å kjøpe seksten plasser i Skedsmo fremfor å beholde linjen på Holtet. Uansett, utdanning skal ikke bare måles i kroner og øre. Jeg synes det er skremmende at Oslo kommune så sterkt signaliserer at vårt yrkesvalg ikke har noen verdi, fortsetter hun.

I strid med kommuneplaner

Ranveig I. Stava mener nedleggelsen av linjen er i strid med Utdanningsetatens Strategidokument for Aktivitetsplanen.

– Under forslag til føringer for 2009-2010 står det at "det fokuseres spesielt på å videreføre bredde i tilbudsstrukturen ved å ivareta små programområder. Det er en uttalt målsetting at små programområder skal ivaretas." Denne ivaretakelsen av små programområder har ikke vi som elever på Holtet sett noe til, sier Stava oppgitt. Hun forteller om en spennende og lærerrik skolehverdag på Holtet.

– Vi har lærere med spisskompetanse, med bransjeerfaring. Vi får en unik innsikt i hva bransjen vil kreve av oss. Ikke alle skoler kan tilby denne typen kompetanse, sier Stava.

LES OGSÅ: - DETTE ER HELT TRAGISK

– Vi gir oss ikke

– Oslo som Norges største by og hovedstad kan ikke være bekjent av at linja legges ned og at møbelsnekkerbransjen i Oslo sakte kveles, sier Stava.

– Vi som er søkere til linja til neste år plasserer ansvaret hos politikerne i Oslo. Byråden burde vært informert om dette vedtaket, men det virker på oss som man ikke har skjønt konsekvensene. Jeg håper at vi kan få dem til å se at de har sovet i timen. Ingen av oss har tenkt å gi oss før spikeren er slått i kisten, avslutter Ranveig I. Stava.

Det er opprettet en Facebook-gruppe som heter La Holtet vgs. beholde møbelsnekkerlinja! Gruppen har i skrivende stund 324 medlemmer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere