RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslos kyststi stoppes av valgløfte til grunneiere


Under valgkampen lovet Toril Berge (V), Mazyar Keshvari Frp) og Eirik Lae Solberg (H) at grunneierne selv skulle få bestemme om de ville ha kyststi eller ikke.
Under valgkampen lovet Toril Berge (V), Mazyar Keshvari Frp) og Eirik Lae Solberg (H) at grunneierne selv skulle få bestemme om de ville ha kyststi eller ikke. Foto: Foto: Aina Moberg
Strandsoneplanen for Oslo lar seg vanskelig gjennomføre da Høyre, Frp og Venstre «fredet» private grunneiere i valgkampen.

OSLO: – De borgerlige har gitt løfter under valgkampen som er til direkte hinder for å få gjennomført en sammenhengende kyststi, sier Janne Svegården (A).

Ikke valgflesk

Under valgkampen sto Eirik Lae Solberg (Høyre), Toril Berge (Venstre) og Mazyar Keshvari (Frp) på Ulvøybrua og ga et løfte til private grunneiere langs Mosseveien. De ville støtte private grunneiere som ikke ville ha kyststi på sin eiendom. De bedyret også at dette ikke var valgflesk. Dette løftet kan bli vanskelig å holde etter at strandsoneplanen er blitt behandlet i Miljø- og samferdselskomiteen i rådhuset. Komiteen har behandlet tre delstrekninger. Foruten strekningen fra Ulvøybrua til Fiskvollbukta langs Mosseveien er Malmøya/Ormøya og Bestumkilen med i planen, som skal til endelig behandling i bystyret.

Erverv om nødvendig

I et flertallsvedtak med Høyre, Venstre, Arbeiderpartiet, SV og Rødt understrekes det at realisering av en sammenhengende kyststi er avhengig av at strategiske viktige tomter gjøres tilgjengelige. Der hvor dialog med grunneiere ikke fører frem, «mener disse medlemmer at også erverv kan være et nødvendig virkemiddel å ta i bruk».

Synes forvirrende

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i komiteen under behandlingen, Janne Svegården, har jobbet mye med strandsoneplanen.

– Det kan synes forvirrende at man på den ene siden gir et valgkampløfte om å ikke å gripe inn der private grunneiere nekter kyststi og så gå inn for erverv av tomt om nødvendig andre steder. Det som er klart i denne omgang er at de borgerlige i prinsippet har stoppet planene om kyststi langs Mosseveien. De har også vedtatt at man skal vente og se hva som skjer med dagens Mossevei. Med denne innstillingen kan det ta nye tiår før det kommer kyststi på denne strekningen, sier Svegården.

Tilbakeslag

En rekke privatboliger ligger langs vannet på strekningen Ulvøya–Nordstrand bad.

– Dette er et strategisk viktig delområde. Vi ønsker å få konsekvensutredet muligheten for kyststi for hele strekningen. Byrådet har tidligere anbefalt at det skal utarbeides et skisseprosjekt. Det støttes av oss, mens Høyre, Venstre og Frp er redde for å tråkke grunneierne på tærne og slutter seg ikke til eget byråd. Akkurat det er et tilbakeslag for strandsoneplanen. Et skisseprosjekt ville uansett ikke være bindene, men ville ha utredet mulighetene og belyst konsekvensene, sier Svegården.

Pisk eller gulrot

Hun mener det er flere måter å imøtekomme grunneierne på.

– Noen steder med kyststi i vannkanten, vil den komme for nær boliger. Her vil vi se på muligheten å legge stien høyere i terrenget. Men, vi er uenig med de borgerlige partiene at dette skal gjelde overalt hvor grunneierne sier nei. Vi ønsker at prinsippet i strandsoneplanen, at kyststien skal følge vannkanten skal være førende. God dialog med grunneierne er det viktigste, men for å få tilgjengelighet til strandsonen kan det bli nødvendig å bruke både regulering og friluftsloven som middel.

Tilby omreguerling

– Flere boliger ligger på regulert friområde. Dette er gamle reguleringer som skaper utrygghet for boligeierne. Kommunen kan for eksempel tilby omregulering til boligformål mot å få tilgjengelighet til strandsonen. Det er for øvrig flertall i komiteen for å bruke lovverket aktivt, men det er problematisk når de borgerlige aktivt har gått ut i valgkampen og gitt løfter til grunneierne langs Mosseveien, sier Svegården, som viser til at det på strekningen Ulvøya–Fiskevollbukta også er store kommunale eiendommer som det må ryddes opp i.

– Komiteen er enig om at det må ryddes opp i ulovligheter på kommunal eiendom. Her er det flere som har tatt seg til rette med blant annet ulovlige bryggeanlegg, sier Svegården.

Også Malmøya

Ulvøya og Ormøya er med i strandsoneprosjektet. Malmøya med alle sine private tomter i sjøkanten ble et stridstema.

– Høyre og Frp gikk imot at deler av Malmøya skulle inngå i etablering av kyststi, men med Venstre ble det flertall for å inkludere hele Malmøya i kyststiprosjektet, sier Svegården.

Hun viser til at de omtalte områdene bare er en av tre delstrekninger som er med i strandsoneprosjektet.

– Bystyret har tidligere vedtatt at det skal legges frem en helhetlig plan for hele kystlinjen. Hvorfor dette ikke er gjort vet jeg ikke. Så langt er det snakk om tre delstrekninger. Blant annet er Bygdøy holdt utenfor. Det er flertall i komiteen for at også Bygdøy også skal inkluderes i arbeidet med å få en sammenhengende kyststi, sier Svegården.

Oslo kommune står som eier av 13,5 kilometer kystlinje, mens cirka 18,5 kilometere er i privat eie.

– Oslo er byen som profilerer seg på det blå og det grønne. Nå er det på tide at den flotte kystlinjen gjøres tilgjengelig både for byens innbyggere og for turister som besøker Oslo. Det er det nye bystyret som avgjør om dette kan virkelighet i nær fremtid sier Svegården, som etter åtte år nylig avsluttet sin bystyreperiode.

Bestumkilen i strandsoneplanen er omtalt tidligere.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere