RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslos nye terapeuter


Jojo Nelson (7, til venstre) og Ronja (3) har som oppgave å sørge for bedre helse blant kommunens innbyggere på sykehjem. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE
Jojo Nelson (7, til venstre) og Ronja (3) har som oppgave å sørge for bedre helse blant kommunens innbyggere på sykehjem. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE Foto: ALLE FOTO: MARIANNE HOLØIEN
Jojo Nelson (7) og Ronja (3) har viktige jobber i den kommunale omsorgen. Snart får de flere kolleger.

ST. HANSHAUGEN: – Åååå, så fiiiiin. Ja, du var fiiin, du.

Stemmer blir myke, øyne får smilerynker  og hender får  plutselig trang til å ta på noe loddent når Jojo og Ronja er på jobb.

Når så musikkterapeuten er på plass, trekkspillet fyres opp og Jojo Nelson danser sommervals med matmor Anne Gjertsen, er stemningen ganske så munter. 

Del på Facebook

Og det er nettopp det som er jobben til Jojo og Ronja: Spre glede, velvære og  gode minner – og dermed sørge for alle helsegevinstene det ifølge forskere gir å ha kontakt med hund.

Hund på alle sykehjem

På Cathinka Gulberg-senteret på St.Hanshaugen har det vært hundebesøk i flere år. Nå skal ordningen utvides. Byrådet har bevilget 200.000 kroner for å innføre besøk av terapihunder på alle byens sykehjem og utdanning av nye hunder.

I tillegg skal effekten av hunder i terapitjeneste kartlegges i Oslo.

– Vi har 11 hunder ferdig utdannet nå. Og når vi setter i gang nye kurs til høsten, skal det utdannes 30  hunder som sykehjemstiltak, forteller Elisabeth Damman, kontormedarbeider ved Norsk organisasjon for dyreassistert terapi (NODAT). Det er de som står for utdanningen av de firbente sykehjemsterapeutene, i tillegg til å jobbe for budskapet sitt: Dyreassistert terapi virker.

– Dette vil vi styrke

Ifølge forskere skaper dyrekontakt optimisme og livslyst og forebygger eller lindrer dermed en rekke sykdommer og symptomer (se egen faktasak).

Verken byråd for helse og eldreomsorg, Cecilie Brein (Frp), eller leder i Oslo Venstre, Toril Berge, er ikke i tvil om at kommunens satsing er riktig. Begge var på Cathinka Guldberg-senteret i dag for å se Ronja og Jojo i aksjon.

– Erfaringene hittil er utrolig positive. Dette er noe vi ønsker å styrke videre, sier Brein.

– Dyr setter i gang noe helt spesielt med folk. Det føles godt å klappe på noen myke og snille, hundene stiller ikke noen krav og du må ikke delta i noen samtale, sier  Anne Gjertsen, Jojos matmor, pensjonist og en av de frivillige som besøker sykehjem sammen med hunden sin.

Kan glede seg

Også Nina Martiniussen, fungerende direktør ved Cathinka Guldberg-senteret, og Turid Tollefsen, avdelingssykepleier, har erfaringer som tilsier at de andre sykehjemmene i byen bare kan begynne å glede seg: De rapporterer utelukkende om positive erfaringer med dyr på sykehjemmet.

– Det har aldri vært noen negative erfaringer noensinne, sier Martiniussen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere