Gå til sidens hovedinnhold

Oslos skjulte hyttedrøm

Naturopplevelse er balsam for sjelen. Fiske i et glitrende vann, kjenne duften av skog. Høre fuglekvitter. Hyttetur er en måte å gjøre det på.

MARKA: Mange lengter etter å være på en enkel hytte. Turer i skog og mark, unna asfaltjungelens stress og mas, er noe som frister. Knitrende peisbål og noe godt og varnt å drikke etter turen. Følelsen av frihet! Men ikke har hytte selv. Hva da?

Løsningen er grei: Den Norske Turistforening leier ut hytter.

De har hytter over hele landet, så du kan komme deg nesten hvor du vil. Inspektør for Marka i DNT Oslo og omegn, Janet Bydal, forteller om hytta Øvresaga sør i Østmarka.

Husmannsplass

– Øvresaga er egentlig en gammel husmannsplass, forteller hun.

– Den ligger i Rausjøgrenda. Naturen er et åpent beitelandskap, ved den gamle Plankeveien mellom Oslo og Enebakk.

– Så plassen er fra trelasthandelens glansdager?

– Stemmer. Tidligere hørte Øvresaga til Rausjøbruket, og var en av fire vannsager.

– Hva bør man ta med seg når man skal hit?

– Hytta er ubetjent, så man må ha med mat og sengetøy, og gjøre rent etter besøket.

Hyttekos for alle

– Er det bare medlemmer av Turistforeningen som kan leie hytte?

– Nei da. Alle kan gjøre det! Man kan deponerere på en standardnøkkel som passer til alle hyttene. Det koster en hundrelapp. Mange skoleklasser synes det er hyggelig å dra på tur til en ubetjent hytte i Marka. Det er populært! Spennende å hente vann i bekken her, fyre opp i ovnen og se ilden ta fatt. Snart dufter det vedfyring over hele hytta. Lage mat på propanapparat og vaske opp for hånd – nesten eksotisk for mange.

For dem som vil kose seg med en bok, er det hyller med barne. og ungdomsbøker, og naturfagbøker. Spill er en koselig ting man kan holde på med sammen.

– Og hvis man vil utforske naturem, kanskje være litt Robinson?

– Det er tre kanoer her! Børtervann er herlig å padle på. Eller fra Rausjø og inn til Vangen, det er en fin opplevelse. Vester er inne i hytta. Kartet inne viser turmulighetene i nærheten. Vil noen overnatte ute, er det presenninger til gapahuk og liggeunderlag.

– Kanskje dele soveplass med nysgjerrige pinnsvin... Hva hvis det blir regn? Eller kanskje noen ikke tør å sove under åpen himmel?

– Turistkontoret låner gjerne bort lavvoer og primuser, smiler Janet.

– I selve hytta er det gassbluss til matlaging og utstyr til å vaske opp. Vedovnen er god til oppvarming. Stearinlys lager koselig stemning, når de brenner som små stjerner i skumringen. Dyner, tepper og puter er det her, men det lurt å ha med egen sovepose.

– Er det noen fine steder du vil anbefale som turmål?

– Utsiktstårnet på Kjerringhøgda. Der er det et gammelt branntårn på toppen, med fantastisk utsikt over hele Østmarka. Tonekollen er berømt for storslagen utsikt. Blir folk sultne, er det et serveringssted på veien. Vil du gjerne gå fra hytte til hytte, er Røynvannskoia bare 9 km unna.

– Hvordan kommer folk seg lettest hit til Øvresaga?

– Buss 501 stanser 7 km unna, ved Fjell. Kjører du bil, er det p-plass på Bysetermosen 3,5 km unna. Velkommen til vakre Østmarka, smiler Janet, som ellers kjenner Oslo og omegn som sin egen lomme.

Pakk sekken og dra på hyttetur! Til fjells, til skogs, til kysten. Opplev stillheten. Ta deg fri fra hverdagen. Hold øynene åpne for gjemte skatter, som de vakre markblomstene er. Kanskje får du se en revevalp titte nysgjerrig fram:

– Neimen! Hva slags dyr er du?

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget