*Nettavisen* Nyheter.

Oslos toaletthistorie stadig færre muligheter

OSLO: Offentlige toaletter ble tidlig et tema som opptok kvinnesakskvinnene, sier forfatter Inge Torstenson. Det fantes nemlig ikke toaletter for kvinner, men bare pissoarer på begynnelsen av 1900-tallet.

Det var først i 1914 at byens første offentlige toalett for både menn og kvinner, ble anlagt på Stortingsplass. "Dasslokket" ble tidlig populært, og et av de få toalettene som gikk med økonomisk overskudd. Byens første gratisurinal for kvinner ble åpnet på Ankertorget i 1932. Offentlige avtredener, offentlig privet, grønne hus eller bare brakker, ble toalettene ofte kalt.

I 1950-årene var det mye oppstuss rundt toalettene på Tulinløkka, hvor godtfolket klaget over at homoseksuelle møttes for å begå unevnelige forbrytelser.
Kvinnetoalettet på Ankertorget ble stengt i 1950-årene på grunn av problemer med fyll, slåssing og overfall.

I 1959 åpnet ett nytt toalettpalass, som ble liggende i Rådhusgaten. Det ble et knutepunkt mellom bussterminalen på Kontraskjæret, rutebåtbryggene og Vestbanestasjonen.

Selv om kvaliteten og størrelsen på toalettene toppet tidligere utgaver, ble ikke kvinnene fornøyde. "Det er alldeles umulig å nå opp til dette instrumentet uten å bruke trapp, og noen trapp finnes ikke. Eller så må man oppføre seg à la bikkjer, men det går da galt.", skrev en sint kvinne i et brev til bystyret. De nye urinalpottene var plassert altfor høyt opp.

I 1911 drev Oslo kommune 14 toalettanlegg og 73 pissoarer, i 1966 var det ikke mer enn 10 kommunale toaletter, 27 pissoarer og 2 toalettvogner.
Siden den tid har de offentlige toalettene blitt færre og færre.

(Faktaopplysninger og utdrag hentet fra boken "Fra Nattmann til renholdsverk" av Inge Torstenson.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.