*Nettavisen* Nyheter.

Oslos vintage-dronninger

Her har Elise Dingstad og Ellen Marie Garåsen mikset 50-, 60-, 70- og 80-tallet på beste vis. Foto: Frøken Dianas vintage

Siste halvår har bydd på nytt lokale, en baby og forfatter-debut for Ellen Marie Garåsen og Elise Dingstad, bak vintagebutikken Frøken Dianas Salonger.

GRÜNERLØKKA: Det er snart et halvår siden Frøken Dianas Salonger flyttet fra øverst til nederst i Markveien, der salongene nå lyser opp i et frodig fellesskap av småbutikker.

- Vi trives så utrolig godt her! Vi lå nok litt bortgjemt tidligere, sier Elise Dingstad fornøyd.

Lokalene har damene pusset opp selv.

- Og heldigvis skjønte vi ikke denne gangen heller hva vi bega oss ut på, sier Elise og ler med lett hjerte - nå er jo alt vel i havn.

- Det var vel litt i overkant å ta fatt på bokprosjektet pa samme tid som flyttingen og Ellens termin.

Elise ler igjen, og forteller om gulvlegging, tapetsering, maling og ikke minst flyttesjauen. Og bokprosjektet.

- For en crazy vår! Men slikt er fort glemt. Tulla til Ellen er for lengst kommet vel til verden, vi har masse nye kunder innom, samtidig som stamkundene våre heldigvis har blitt med oss hit. Og i forrige uke fikk vi boka fra Vega forlag. Følelsen av å holde den i hendene, altså!

Klikk på bildet for å forstørre.

Salongene i Markveien bugner av smykker, vesker, belter og annet stæsj som gjør susen. Foto: Ellen Rønning


Frøken Dianas Vintage

Elise blar i Frøken Dianas Vintage, 256 sider fylt av 120 herlige antrekk, motehistorie, tips og inspirasjon. Boka dufter fremdeles deilig trykkeri.

- Det har vært utrolig lærerikt å lage denne boka, en veldig kul prosess, rett og slett. Vi har bedrevet mye research på motehistorie og håper virkelig folk vil oppleve boka både som interessant og ikke minst inspirerende.

Elise og Ellen har brukt seg selv og et knippe venninner som modeller i boka, og forsiden prydes av bestevenninne og skuespiller Mariann Hole i en fantastisk selskapskjole.

Les også: Camilla Pihl: - Mange tenker nok «oi, ikke så veldig smart, kanskje ...»

Lidenskap

Ellen Marie Garåsen kommer ruslende gjennom salongene. Begge de to innehaverne er levende reklame både for bok og butikk, og en skarve jeans- og skjorte-slave får virkelig litt å tenke på.

- Utgangspunktet for både butikk og bok er egeninteresse for vintage, vi elsker brukt begge to, både klær og inventar, sier Ellen.

Sammen reiser de verden rundt og besøker vintagegrossister for å finne godsaker til Frøken Dianas Salonger.

- Det er mildt sagt en møkkajobb, å grave seg gjennom tonnevis med brukt tøy i ymse forfatning, forteller Ellen.

- Men så er det jo julekvelden når vi vel hjemme i butikken pakker opp det vi har valgt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elise Dingstad og Ellen Marie Garåsen gleder seg over folkelivet og nabolaget nederst i Markveien. Blant typiske Løkka-butikker og -serveringssteder passer Frøken Dianas Salonger perfekt inn, synes fornøyde salongeiere. Foto: Ellen Rønning


Håndplukket

Alle varer i salongene er håndplukket, og mye kommer fra USA, Nederland, Island og Asia. Og noe havner hjemme hos innehaverne.

- Det er en viss størrelse på hjemmegardrobene våre, ja!

Ellen gliser og forteller at det har blitt en vane å kle seg opp, bruke belter, smykker, sko og annet stæsj til hverdags, og kle seg i vintage fra ulike epoker.

– Til å begynne med, da vi startet opp i 2008, måtte vi selge alt vi kjøpte inn for å overleve. Gjett om det rev i hjerte og sjel innimellom, å se de feteste vintagekjoler forsvinne ut butikkdøren med en kunde. Så etter hvert som vi har begynt å sove roligere om nettene, og har kommet helskinnet gjennom de vanskelige første årene, så har garderobene vokst, ja.

Les også: Sentrum rustes opp for å friste Oslo-folk

Skuespillere

Ellen Marie Garåsen og Elise Dingstad er utdannet skuespillere fra NISS, og frilanser litt når tid og anledning byr seg.

– Det er moro det også, men jeg føler heldigvis at jeg får brukt meg selv og kreativiteten min mer her enn som frilansskuespiller, sier Elise.

Ellen synes det er deilig å spille litt sommerteater, men begge har de sjela si i Frøken Dianas Salonger.

– Vi har gutsa hele veien, jobbet knallhardt og hatt is i magen. Det er ikke så lenge siden brukt tøy var æsj, men nå har det snudd. Gjenbruk og kvalitet er veldig innafor, og når kjentfolk som Jenny Skavlan fronter omsøm og gjenbruk betyr det mye for holdningene der ute, sier Elise.

– Noe av det beste med å drive vintagebutikk er at vi kan gjøre det med god samvittighet. I tillegg til at det er så utrolig gøy, da!

Klikk på bildet for å forstørre.

Ellen og Elise hjelper mer enn gjerne kundene med å finne riktig antrekk og styling. Foto: Ellen RønningNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.