*Nettavisen* Nyheter.

Osloskolene best i test – igjen

Rektor Merethe Holmen gleder seg over at Bestum skole ligger i den definitive toppen blant landets skoler når det gjelder elevers leseferdigheter. Foto Merethe Holmen: Oslo kommune. Foto Bestum skole: Vidar Bakken

Resultatene for skolene når det gjelder nasjonale prøver i lesing er offentliggjort. Som vanlig gjør Oslo-skolene det best i landet. Flere skoler i Oslo vest er i det absolutte toppsjiktet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rektor Moniva Dellemyr har grunn til å glede seg over sine elevers leseferdigheter. Foto: Vidar Bakken. Lite Foto: Oslo kommune

OSLO: De nasjonale prøvene i lesing på 5., 8. og 9. trinn viser at gjennomsnittet for Osloskolene er høyest i landet på samtlige trinn, fulgt av Akershus. Det viser resultatene som vår samarbeidspartner Nettavisen har fått innsyn i hos Utdanningsdirektoratet.

Kommer ikke av seg selv

- Disse resultatene kommer ikke av seg selv. Osloskolen har en sammensatt elevgruppe, og dette er et resultat av systematisk innsats fra dyktige lærere. Lesing er avgjørende for læring i alle fag. Resultatene forteller om flinke oslolærere som løfter de svakeste elevene, samtidig som de hjelper de flinkeste til å strekke seg litt lenger, sier utdanningsdirektør Astrid Søgnen.

Se resultatet for din skole her:

Nasjonale prøver i lesing, 5. trinn

Nasjonale prøver i lesing, 8. trinn

Nasjonale prøver i lesing, 9. trinn

5. trinn - Bestum skole

Bestum skole er helt i toppsjiktet blant landets skoler på 5. trinn og det er ikke første gang. I Oslo er det bare St. Sunniva skole på 2. plass i landet med et snitt når det gjelder leseferdigheter på 2,7, som slår Bestum skoles snitt på 2,6. Det samme snittet har også Grindbakken skole og Ullevål skole.

Rektor ved Bestum skole, Merethe Holmen, er ikke udelt begeistret for denne type rangeringer.

– Men jeg synes naturligvis det er gøy at skolen gjør det bra, sier Holmen, som understreker at skolen har hatt høyt fokus på å heve elevenes mestringsnivå når det gjelder lesing.

– Vi har et godt elevgrunnlag og har ønsket å heve enda flere elever opp på det høyeste nivået på nasjonale prøver. Det har vi lykkes med og er selvfølgelig veldig fornøyd.

Hever kompetansen

– Vi har jobbet intenst med å heve kompetansen til lærerne i grunnleggende leseopplæring. Leseopplæring handler ikke bare om å lære å lese, men også å lære teknikker for hvordan man skal lese i ulike situasjoner. Det viktigste er ikke selve resultatet, men å gi elevene ferdigheter som gjør at de klarer seg godt på skolen og videre utdanning, sier Holmen

Leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H) er svært fornøyd med sin gamle skole.

– Det er utrolig inspirerende at Bestum skole viser vei og beviser at det er mulig å hevde seg på den nasjonale arena. Som tidligere Bestum-elev er jeg ekstra stolt, sier Pedersen.

Osloskolene rett bak Bestum skole er Bekkelaget skole, Korsvoll skole, Vinderen skole og Skøyen skole med et snitt på 2,5.
Landsgjennomsnittet er 2,1.

Les også: Smestad skoles femteklassinger digger matte

8. trinn

På 8. trinn er det hele tre Osloskoler som troner øverst blant landets skoler. Det er Nordberg skole, Oslo Montessoriskole og Stiftelsen Nyskolen i Oslo med et snitt på 4,2 hvor høyeste poeng er 5,0.

Ris ungdomsskole følger like bak med 4,0 og med 3,9 i snitt følger på rekke og rad, Kristelig gymnasium-ungdomsskole, Hovseter skole, Uranienborg skole og Øraker skole.

Hele 16 Osloskoler, deriblant mange skoler fra Oslo øst, er inne blant de 28 beste i landet, hvor landsgjennomsnittet er 3,1. Snittet for Oslo er 3,4.

Les også: Midtstuen best – ingen tilfeldighet

9. trinn

På 9. trinn er Midtstuen skole og Ris ungdomsskole nest best i landet med 4,3 i snitt, kun slått av Landøya ungdomsskole i Asker.

På 4,2 kommer Oslo Montessoriskole, Majorstuen skole, Bjørnsletta skole, Nordberg skole og Engebråten skole.
Landsgjennomsnittet er 3,4, mens Oslo-snittet er 3,7.

På alle trinn er det færre enn noen gang i Oslo på det laveste mestringsnivået og flere elever enn noen gang på det øverste mestringsnivået.

At Ris ligger i toppen når det gjelder lesemestring både for 8. og 9. trinn er ingen tilfeldighet. Skolen har i mange år vært i det øverste sjiktet på de nasjonale prøvene.

Tydelige beskjeder

– Det er gledelig. Det er et resultat av gode elever og gode lærerkrefter, hvor lesing i alle fag er et prioritert område. Vi ser naturligvis også dette i sammenheng med skriving. Elevene produserer mye tekster selv også, sier Ris-rektor, Monica Dellemyr, som understreker at tydelighet er et viktig moment i læreprosessen.

– Elevene får tydelige lesebeskjeder når det gjelder hjemmelekser. De skal vite hva som er oppdraget med lesingen. Lesingen skal ha et mål, om det dreier seg om tekstinnhold, tabeller eller undertekster til bilder. Samtidig skal vi ha lesing for opplevelsens skyld, som gjennom skjønnlitterære tekster. Lesing har høy prioritet hos alle lærere. Det er inngangsporten til all læring, sier Dellemyr.

Hun vil ikke at skolen skal ha all ære for resultatene i 8. trinn.

– Det skyldes i hovedsak det gode arbeidet som er gjort på barneskolen før de kommer til oss, men med resultatene på 9. trinn kan vi se hva vårt arbeid på ungdomsskolen fører til.

Les også:

Slemdal skole fortsatt best

Montessoriskolen, Øraker og Midtstuen øverst

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.