Østensjøbarn i unikt prosjekt

TETT OPPFØLGING: Helsesøster Trine Vollan ønsker flere mødre og barn inn i forskningsprosjektet. Her sammen med Tina Thomassen og Joel (2 md.) FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

TETT OPPFØLGING: Helsesøster Trine Vollan ønsker flere mødre og barn inn i forskningsprosjektet. Her sammen med Tina Thomassen og Joel (2 md.) FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Hvorfor blir barn som de blir? For å finne svaret begynte forskere å studere Joel mens han lå i magen til mamma Tina Thomassen.

BOGERUD: Tina Thomassen fra Manglerud ble med på forskningsprosjektet «Liten i Norge» gjennom jordmoren da hun gikk gravid med Joel (nå to mnd.).

– Jeg tenkte det kunne være spennende og så får vi veldig tett oppfølging hele veien, sier hun.

Starter tidlig

Forskningsprosjektet er nasjonalt og omfatter mer enn tusen barn over en treårsperiode. Helsestasjonen i Bydel Østensjø skal rekruttere 15 nye gravide hver måned til studien.

Det unike er at forskningen pågår helt fra starten av graviditeten (aller helst fra uke 16) og følger barnet til det er 18 måneder.

– Vi ønsker å finne ut mer om barns utvikling, spesielt med vekt på psykisk helse. Vi ser blant annet på mors kosthold, psykiske helse og hvordan det går i parforholdet. Hos barna ser vi blant annet på fysisk, kognitiv og språklig utvikling, sier helsesøster og forskningsassistent Trine Vollan ved helsestasjonen i Bydel Østensjø.

Bevisstgjøring

I tillegg til kontrollene på helsestasjonen gjennom graviditeten og etter fødselen svarer deltakerne på spørreundersøkelser de får på epost.

– Det er ganske enkelt, tar ikke så lang tid og er hyggelig. Undersøkelsene gjør at man blir litt mer bevisst på ting og tenker over ting man ellers ikke ville tenkt over, sier Tina.

– De som er med får også hjelp tidligere hvis man oppdager noe, da henvises de videre i systemet, sier Trine Vollan.

Ta kontakt!

For helsesøsteren er erfaringene som forskningsassistent gull verdt.

– Det er et kompetanseløft, vi lærer nye metoder og det er kanskje behov for en endring av de verktøyene vi har for å fange ting opp tidlig. Det er veldig spennende å være med på, sier hun.

For helsestasjonen kan være litt vanskelig å komme i kontakt med gravide så tidlig som i 16 uke, da første konsultasjon hos jordmor gjerne ikke skjer før i uke 21.

– Nå synes jeg interessen er stor, men vi er fortsatt interessert i å komme i kontakt med mødre, helst allerede før uke 16. Det er bare å ta kontakt! oppfordrer Trine Vollan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.