Gå til sidens hovedinnhold

Østeuropeiske lommetyver herjer

Oslopolitiet merker en radikal økning av lommetyver fra Øst-Europa, og setter nå ressurser inn for å ta de langfingrede gjestene.

Sentrum/Majorstuen: I Oslo har det vært anmeldt 10.000 lommetyverier i år, og Øst-Europere står bak de aller fleste.
- Vi merker en betydelig økning av denne typen kriminalitet. De utenlandske lommetyvene opererer langt mer profesjonelt, og de er kjent flere steder i Europa for samme virksomhet. Vi har et godt samarbeid med Europol, og skrur nå aktiviteten opp mot denne gruppen, sier stasjonssjef på Sentrum Politistasjon, Bjørn Hansen.

27 pågrepet

I første omgang forsøker politiet i Oslo å informere publikum så godt som mulig når det gjelder de profesjonelle lommetyvene, men de er også aktive ute på steder de vet de kriminelle opererer. Arbeidet har vist seg å være effektivt , ifølge stasjonssjefen.
- Siden i sommer har vi pågrepet 27 lommetyver, samtlige fra Øst-Europa, og fremgangsmåten er ganske lik i alle sakene. De opererer flere sammen, overvåker gjerne offeret over tid og holder seg stort sett til publikumsbelastede steder som t-bane, holdeplasser, store kjøpesenter og lignende. På kveldstid er det gjerne utestedene i byen som er plaget med lommetyver, sier Hansen. Han mener folk bør være oppmerksomme på metodene gjengene benytter seg av, og tenke over hvor man oppbevarer kontanter og andre verdisaker.
- Ikke legg lommeboken i ryggsekken eller i en åpen veske. Pass på mobilen din og for all del skjul inntasting av bankkortkode både i minibanken og alle andre steder du bruker kort, sier han. Stasjonssjefen tror trenden er økende, også med tanke på Schengen-utvidelsen som vil gjøre det ennå lettere for disse tyveribandene å reise rundt i Europa.

Tre fengslet

Tirsdag i forrige uke ble en polakk arrestert etter et lommetyveri på 54 bussen. En mann hadde tatt ut penger i en minibank på Oslo S, og så gått på bussen. Der fant han ut at lommeboken var borte. Andre passasjerer hadde lagt merke til tre personer som virket mistenkelige og varslet mannen, som på egen hånd klarte å fakke en av dem. Da politiet kom til stedet kjente de straks igjen lommetyven. Han har en dom fra i sommer, og har vært anmeldt en rekke ganger for samme type virksomhet. Nå er han og de to andre, som senere ble tatt, fengslet for fire uker. Alle tre er polske statsborgere og tidligere kjenninger av politiet. Fremgangsmåten er lik den politiet kjenner til fra tidligere.
- De følger med på uttak i minibanken, følger etter personen og letter vedkommende for kort og kontanter, sier Hansen. Etter politiets analyser er det mest utsatte området mellom Majorstuen og Oslo S. Både på t-banen og på overflaten der det samler seg mye folk. Derfor ønsker de å sende ut et varsku til publikum om å være ekstra oppmerksomme på de profesjonelle lommetyvene som herjer i deler av byen.

Reklame

Her kan du levere Lotto