*Nettavisen* Nyheter.

Østkantavisa mener: Politisk ukultur

I bydelsutvalget på Sagene har det i følge høyresida utviklet seg en ukultur i debatten, der de tre partiene Venstre, Høyre og Frp føler seg tilsidesatt av det sosialistiske flertallet på venstresida, bestående av Ap, SV og Rødt. Venstresida slår tilbake og mener at man må regne med en relativt oppheta debatt, der flertallet logisk nok får gjennom flest saker.

Så langt har de nok rett, men dette er defintivt en sak med to sider. At et bydelsutvalg har bred debatt med store ideologiske forskjeller er definitivt et gode, og kan i stor grad bidra til å øke det politiske engasjementet i bydelen, både blant befolkninga generelt og blant lokalpolitikerne. Det vil bli enda viktigere å kjempe sin sak, og man vil i større grad kunne belyse kritikkverdige forhold i bydelen ved å se den fra ulike sider. Og så vil det også være slik at flertallet vil vinne fram. Det er essensen av et demokrati rett og slett, og på Sagene er det de sosialistiske partiene som har dette flertallet.

Samtidig skal debatten ha rom for alles meninger, også de som flertallet ikke støtter. I Sagenes tilfelle de borgerlige. De blå partiene skal altså ha like stor rett til å fremme sine forslag fra talerstolen, de skal kunne delta i debatten på lik linje med de andre partiene uten å måtte forholde seg til hånlige blikk, skuldertrekk og småfrekke kommentarer. I bydelsutvalget på Sagene har ikke alltid det vært tilfelle, og de som har observert et eller flere bydelsutvalgsmøter i bydelen vet at den slags har kommet fra begge leire. Det er ikke et hyggelige debattklima.

Ei heller kommer det bydelens befolkning til gode at lokalpolitikerne tidvis er mer opptatt av de store ideologiske skillelinjene, enn å fremme politikk til bydelens beste. Et ansvar de tross alt er satt til å forvalte på vegne av befolkninga.

Det er møteleders ansvar å hindre et usunt debattklima, og BU-leder Per Overrein (Ap) sier i denne ukas avis at dette er et ansvar han vil ta. Det er ikke bare bra, det er en nødvendighet, for at bydelsutvalget skal tjene de oppgavene de er satt til å forvalte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag