*Nettavisen* Nyheter.

Østmarkas «vaktbikkje» sier takk for seg

Steinar Saghaug ser for seg Marka generelt og Østmarka spesielt som et område som kan brukes av mange. På Skullerud mener han det har blitt bra. Her er det tilrettelagt slik at idretten og turfolket kan utfolde seg sammen. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

Steinar Saghaug har en stubbe i Østmarka han setter seg på når han skal ta viktige beslutninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Steinar Saghaug legger gjerne turen utenfor de mest oppgåtte stier og veier. Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Å få løst saken om lekkasje til Romeriksporten og å få reddet Puttjern ser Steinar Saghaug som noe av det viktigste Østmarkas Venner har klart. Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Steinar Saghaug ser frem til flere turer med Mia.

ØSTMARKA: Nå har han besøkt den flere ganger, og resultatet har blitt at han 31. mars gir seg som leder i Østmarkas Venner.

– Hovedbegrunnelsen min er at enhver forening og virksomhet må vitaliseres med visse mellomrom og derfor må fornye sitt lederskap, sier Saghaug.

På årsmøtet i Østmarkas Venner i 1997 ble han valgt inn i styret og året etter påtok han seg ledervervet. Deretter har det nærmest vært en selvfølge at han skulle gjenvelges. Men nå er det altså stopp.

Instinktet ble vekket

Da Saghaug flyttet til Haugerud i 1970, ble vaktbikkje-instinktet vekket, og det har spesielt Østmarka nydt godt av.

– Det kan godt tenkes at det hadde vært blokker her om vi ikke hadde satt foten ned, sier han og ser ut av vinduet på Skullerudstua.

– I stedet har det blitt et flott sted hvor idretten og turfolket kan utfolde seg hver på sin måte.

Ellers er Romeriksporten og Puttjern to sentrale navn.

– Miljøproblemene kunne blitt kjempestore om vi ikke hadde oppdaget lekkasjen i februar 1997. Det satte igang et stort apparat, men vi seiret, og dermed berget vi store deler av Østmarka.

Helt rimelig ble ikke Sagshaugs og Østmarkas Venners engasjement i denne saken.

– Jeg har fått betegnelsen Norges dyreste mann, sier han med et flir . Men det koster å ta vare på naturen.

Markaloven

Men den aller største oppgaven og det beste resultat mener Saghaug ligger i Markaloven .

– Vi har fått en lov som ikke bare verner, men også gir tilbud. Friluftsliv, rekreasjon,og idrett på den ene siden har blitt veid mot skogsdrift. Her mener vi det har blitt et flott arbeidsredskap i Markaloven. Den setter grenser, men åpner for muligheter.

– Etter intenst engasjement gjennom så mange år kan du vel ikke bare skjære tvert av?

– Nei, jeg vil alltid være en Østmarka-venn, og jeg vil helt skkert ha et meget skarpt, kritisk og godt blikk når jeg er ute på tur. Forskjellen blir bare at nå skal ikke jeg ha ansvaret, og det er ikke jeg som skal sette dagsorden. På den annen side har jeg opplevd så mye gjennom alle disse årene, fått så mange gode venner og fått så mange marka-kontakter at det vil være naturlig å fortsette i oppgåtte spor.

Men noen 7. far i huset vil han ikke bli.

– Jeg har vært mange ganger på stubben min og konkludert med at når jeg nå gir meg, skal det være fullt og helt. Men blir jeg spurt om råd eller gjøre noe for Østmarka, vil jeg selvfølgelig det. Det blir f.eks. vårtur 7. mai som jeg skal lede.

Bruke marka

– Mange ser vel Østmarkas Venner som en bevarings-organiasasjon?

– Ja, vi er nok det. Men en minst like stor oppgave er å tilrettelegge så folk flest kan komme seg ut i den flotte marka vår. Selvfølgelig er det viktig å få folk ut, men jeg ser også en oppgave i å hjelpe folk til å oppdage alt det flotte som er utenfor de mest oppgåtte løypene. Østmarka er så stor at det er plass til alle, og alle bør få en opplevelse når de er ute her.

Sarabråten

– Jeg må også ta med at jeg har en oppgave jeg ikke skal gi slipp på så lenge jeg lever. Både Kai Ekanger, som jeg overtok som leder efter i Østmarkas Venner, og jeg har lovet at vi skal opprettholde tradisjonen med arrangementet på Sarabråten 7. juni. Å minnes de som kjempet for at vi har det så godt som vi har det, tar jeg som en gledelig plikt, sier Steinar Saghaug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.