*Nettavisen* Nyheter.

Øvelse kan gjøre mester!

Mange par har funnet tilbake til hverandre i ekteparet Sontums kontor i Bogstadveien. FOTO. ELLEN RØNNING

Parterapeutene Nina og Sigmund Sontum på Majorstuen har lang erfaring både som par og terapeuter, og sammen har de fått mange vaklende forhold opp å stå igjen.

Majorstuen: - Bevisstgjøring! Nina Sontum er engasjert og ivrig etter å formidle gestaltterapiens hovedidé.

- Vi har ansvar for egne valg og handlinger, innenfor de individuelle begrensninger omgivelesene gir, og hvordan vi har det er en konsekvens av disse valg. Jo mere bevisste vi blir på oss selv og vår adferd, dess større mulighet har vi til å styre livet i en mer positiv retning.

Høy terskel

Fremdeles er terapi et litt tabubelagt ord i Norge, og mange føler det nok som et nederlag å ikke «kunne ordne opp selv». Å innse at forholdet skranter og utvikler seg i feil retning kan være skremmende, det å søke hjelp kan føles som en bekrefelse på alvoret.

- Mange synes nok det er et vanskelig skritt å ta, og ofte er den ene parten pådriver mens den andre er mildt sagt motvillig. Men det viktigste er at begge innser at de er like ansvarlige for at forholdet skal fungere, sier Nina Sontum.

2+2

Nina og Sigmund Sontum er beggge utdannet gestalt psykoterapeuter, og har jobbet sammen som parterapeuter siden 1998. Ekteparet Sontum har selv hatt stor glede av denne terapiformen i sitt forhold, og mener det er en fordel at de sammen møter parene som søker hjelp.

- Det er ingen hemmelighet at det som regel er kvinnen som ønsker å søke hjelp, sier Sigmund Sontum. - Vi opplever at det blir en annen balanse i møtet med parene når vi er to. Det blir ingen kniving om oppmerksomheten, og mange motstrebende menn synes nok det er tryggere med likevekt mellom kjønnene.

Ta ansvar!

Nina og Sigmund snakker mye om å ta ansvar. For følelser, handlinger og livet forøvrig, og at det kreves mot å ta dette ansvaret. Man fraskriver seg jo samtidig muligheten til å legge skylda for egen misære på andre. Men alternativet? Å drifte avsted uten kontroll på hvor man havner? Stusselig.

- Jeg -og du-budskap, sier Nina, - hvordan vi kommuniserer med partneren vår er så viktig! «Jeg blir såret når du ...» forklarer en følelse, mens «Du gjør alltid/aldri...» anklager. Kvinner og menn snakker ofte forskjellige språk, og som regel har begge partene rett utifra sin verden. Sigmund og jeg jobber med å løse opp fastlåste sannheter, bringe bagasjen hver av partene har med seg fra tidligere opp i dagen og bryte destruktive mønstre i parforholdet. Veldig kort fortalt!

Lære av feil

Nina og Sigmund har opplevd mange gode stunder i lokalet i Bogstadveien, og en rekke «nyrestaurerte» forhold viser at parutvikling kan bringe mye godt med seg.

- Mange gir opp forhold alt for raskt, og går inn i nye uten å ha gravet i hva som har vært ødeleggende tidligere. Øvelse gjør ikke mester hvis vi ikke lærer av feilene våre!

Nina blir myk i stemmen når hun snakker om par som har funnet tilbake til hverandre.

- Vi er priviligerte som stadig får bekreftet at vi gjør noe viktig og riktig, det er fantastisk å få være med på reisen til par som finner igjen seg selv og hverandre.

Besøk hjemmesiden parutvikling.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.