RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Over og ut med bydelsutvalgene?


BU-leder Arnfinn Aabø (Ap) mener bydelene sultefores og ønsker å diskutere bydelenes fremtidige rolle.
BU-leder Arnfinn Aabø (Ap) mener bydelene sultefores og ønsker å diskutere bydelenes fremtidige rolle.
Arnfinn Aabø (AP) mener byrådet driver økonomisk sulteforing av bydelsutvalgene (BU) og etterlyser debatt om BU's fremtidige rolle.

Østensjø: Det har vært en voldsom sentralisering de senere årene og dette er en klar indikasjon på svekkelsen av BU. Vi har kommet til et punkt hvor vi er nødt til å drøfte hva vi vil med bydelene. Vi blir et sandpåstrøingsorgan og et gissel for byrådet. Byrådet sitter på nøkkelen, men mener vi skal åpne låste dører uten nøkkel, sier Arnfinn Aabø som allerede i høst tok initiativ for å få arrangert et seminar om bydelenes fremtidige rolle.

Dårlig handlingsrom

Fremskrittspartier ønsker å nedlegge bydelsutvalgene og styre alle 15 utvalgene fra rådhuset. Nå synes de å ha fått med seg alle de andre borgerlige partiene i Oslo bystyret for å utarme bydelsutvalgene både økonomisk og når det gjelder arbeidsoppgaver, sier Aabø.

Skolefritidsordningen (SFO) sentraliseres fra 1. august i år og så står bydelsbadene for tur, trolig med en sentralisering fra 1. januar 2009.

Sykehjemmene, telefontjenesten, dagsentrene, IT, fakturering og inkasso er sentralisert de siste fire fem åra. Dette gjør at det økonomiske og politiske handlingsrommet blir betydelig dårligere, sier BU-lederen.

Bil uten ratt

Sykehjemsplassene blir dyrere fordi de har etablert et byråkrati på rundt 40 mennesker på Rådhuset. Det er ingen konkurranse om prisene. Vi har ingen fleksibilitet og er helt avhengig av hva rådhuset bestemmer. Dette slår uheldig ut for oss fordi vi har mange eldre. Vi har hele ansvaret, men ingen myndighet. Det blir som å kjøre bil uten ratt, sier Aabø oppgitt.

Dårlig politikk

I forbindelse med budsjettbehandlingen i Oslo kommune i høst var alle bydelene enige om at de hadde behov for 300 millioner kroner ekstra.

Bydelene fikk drøye 40 millioner kroner ekstra. I tillegg ble drøye 40 mill. kr. fordelt til gjeldssaldering for tre bydeler. Dette er ingen motivasjonsfaktor for å drive i balanse, sier Aabø.

Det er dårlig politikk fra byrådet å sultefôre oss på denne måten, sier Aabø som frykter at den økonomiske sulteforingen vil føre til at interessen for bydelsutvalgene minker kraftig.

Jeg har ikke sett noen dokumentasjon på at sentraliseringen har gitt ønsket effekt, sier han.

Må gjøre mer lokalt

Bydel Østensjø står nå overfor betydelige økonomiske utfordringer. Store ekstrakostnader i barnevernet har ført til at bydelen må kutte mange millioner kroner.

Det er tilfeldighetenes lov som gjelder i barnevernet. I fjor var vi uheldig å ha tre ungdommer som trengte kriseplasser og eneste løsning var plasser til 12- til 15 000 kroner døgnet, sier Aabø.

Totalt sprengte barnevernet budsjettet med 15,7 millioner kroner. Byrådet hadde satt av 15 millioner til fordeling på bydeler med ekstraordinære barnevernskostnader. Bydel Østensjø fikk drøy to millioner av disse.

Det bør settes av mye mer penger sentralt og så må vi i større grad klare å drive barnevernsplasser lokalt, sier BU-lederen.

Bydelen jobber også med å etablere flere omsorgsboliger for å forlenge tiden eldre kan bo i eget hjem før de må på sykehjem.

Ønsker seminar

Ifølge Aabø er Ordfører Fabian Stang informert om bydelens frustrasjon og ønske om seminar for å diskutere bydelens fremtidige rolle.

Jeg har sendt en e-post med forslag til dagsorden til ordføreren, men har ennå ikke fått svar. Men jeg har fått tilbakemelding fra Rune Gerhardsen om at han vil ta saken opp i forretningsutvalget. Forslaget er å få i gang et seminar til høsten, sier Aabø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere