*Nettavisen* Nyheter.

Øver på spreng til Rampelysfestivalen

I "Trafoen" på Tøyen legges siste finpuss på teaterstykkene. Rett over påske skal Oslo Teatersenter vise fram hva de er gode for.

TØYEN: I et av rommene øves det på stykket "Den Onde Greven". Instruktør Marte Malme er blid og imøtekommende, men nå er det mye som skal på plass før det braker løs. Fredag 21. april starter nemlig Rampelysfestivalen på teaterbåten MS Innvik i Bjørvika, og da bør alt være klart.
Teatergruppen "Lynet" har øvd på dette stykket i hele høst og vinter.
Det er en fantastisk gruppe. De er veldig engasjerte, og inspirerende å jobbe med, sier Marte. Hun vet nok hva hun snakker om etter å ha jobbet med denne gjengen i fire år. Stykket er basert på tre av i alt tolv bøker skrevet av Lemony Snickett, som ingen egentlig vet hvem er. Navnet er et pseudonym. Men bøkene er visstnok kjempepopulære hos barna, ifølge Marte. Lemony er også fortelleren i stykket.

Sørgelig historie

Barna øver med kostymer nå. Med musikk også innimellom.
Vi har vært heldige og fått en meget dyktig musiker, Patrick Shaw Iversen. Musikken er veldig viktig i dette stykket, forteller Marte engasjert.
"Den Onde Greven" er en trist og sørgelig historie. Fortelleren, spilt av Aleksander Thorkildsen (11), forklarer hva den handler om. Flere ganger i løpet av stykket advarer han også publikum om at dette ikke er noen glad historie. Søsknene Baudelaire blir foreldreløse når foreldrene deres omkommer i en brann. En fjern slektning, en greve, får foreldreretten for barna, men han er kun ute etter formuen deres. En rekke skrekkelige hendelser skjer. Greven prøver også å ta livet av barna mer bør vel ikke røpes. I programmet står det: "Hvis du liker historier der alt ender godt, ville det nok vært best om du valgte en annen forestilling".
Aleksander gleder seg til festivalen. Han virker ikke særlig nervøs. Men så er han også en erfaren skuespiller, med fem år på baken allerede.

Mye å by på

Det legges vekt på at det skal være en profesjonell ramme rundt forestillingene. Både instruktører, lys, lyd, scenografi og scene er av profesjonell karakter, noe som gir festivaldeltagerne en god ramme rundt forestillingene, forteller Ragnhild Sørvig, daglig leder på Oslo Teatersenter.
Rampelysfestivalen er en unik mulighet for barn, unge og voksne til å stå på scenen, og den er Oslo Teatersenters største årlige arrangement. I år er det 16. gang festivalen arrangeres. Så mye som 45 forestillinger er satt opp, og med 21 deltagende teatergrupper er de rundt fire hundre med på festivalen. Forestillingene favner et vidt teaterspekter, alt i fra selvskrevne produksjoner til "Heksene", "Alice i Eventyrland" og "Hedda Gabler".
Men Rampelysfestivalen er ikke kun teaterforestillinger. Det blir også dans, sirkus, performance art og seminar. Det siste er nytt av året. Seminarene vil ta for seg ulike temaer som skuespillerens arbeid, dramaturgi, scenografi og tekst. Seminarleder er den danske dramaturgen, dramatikeren og teaterviteren Jane Rasch. Søndag 30. april blir det RampelysReggae for barn og unge. Her kan man teste ut dansefoten og snakke med de andre som er med på festivalen.

Litt nervøs

Hvordan er stemningen nå like før det braker løs?
Alt er normalt, man er litt nervøs, men sånn skal det være. En del ting er ikke klart ennå, men vi har jo litt tid igjen før premieren, fastslår Marte.
Tilbudet på Transformatorstasjonen er veldig populært.
Det er mye aktivitet her. Ungene står på venteliste for å få bli med. Alle barn er jo ikke interessert i idrett. Her har de mulighet til å prøve teater, dans, sirkus og litt av hvert. Vi har også et tilbud til barna i feriene. Jeg mener dette er gull verdt for byen, bydelen og kulturlivet, avslutter Sørvig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag