*Nettavisen* Nyheter.

Over sjøen etter vin

I dag trenger vi noe saftig, sødmefullt og smaksrikt. Derfor drar vi til USA.

Entrecôte smaker mye, er kraftig i strukturen og krever noe av sitt vinfølge.
En god entrecôte skal være godt marmorert. Den skal ha litt fett og litt tygg, ikke det møreste kjøttet altså men definitivt det mest smaksrike. En entrecôte skal også stekes rosa for best å vise sin saftighet. Temperaturen på fettet er viktig for at smakene skal transporteres best i munnen, samtidig trenger strukturen i kjøttet litt steketid for å bli mørt nok.
Fettet i kjøttet krever syre for å friske opp. En viss mengde tannin er også ønskelig for at smaksbildet ikke blir for tungt. Fruktighet er dessuten viktig; en fruktig og saftig rødvin vil harmonere godt til et saftig kjøttstykke, de vil da ha samme uttrykk og en viss likhet som gjør at det sannsynligvis treffer godt.
Du kan benytte både unge og eldre viner til entrecôte. En utviklet og moden vin kan være et utrolig elegant følge til kraftig kjøtt, men du skal heller ikke kimse av en ung, tett, fruktig og fast vin som virkelig tar tak i fettet og renser det hele opp.
Tom-Victors rett har også sine preferanser. Her er kjøttet nemlig grillet, noe som bringer med seg en ny dimensjon i smaksbildet. For hva skjer egentlig når kjøttet utsettes for de varme jernrillene? For det første får kjøttet mer smak, både et lett røykaktig preg (om du bruker grillkull, bensin om du velger engangsgrill), men grillingen vil også karamellisere kjøttet, noe som gjør det mer sødmefullt og mer smaksrikt.
Smøret Tom-Victor har laget til er selvfølgelig fett, det har god syre og smaker litt av rødvin. Det understreker behovet for en vin med en viss vekt, god frukt og syre. Men er likevel ikke det mest avgjørende for vinvalget her i dag.
Jeg velger å satse oversjøisk. California nærmere bestemt. Og faller ned på zinfandel, en drue som lett gir høy alkohol; tett, moden og sødmefull fruktkarakter som gjerne trekker mot bjørnebær og plommer. Det benyttes også en del eik på mange av disse vinene, gjerne amerikansk eik, som lett gir en sødmefull smak av vanilje kombinert med et litt krydret, jordlig preg. Stor smaksrikdom, og høy grad av sødmeinntrykk gjør dem ideelle til dagens grilla kjøttbit. Saftigheten kler kjøttet og de er begge velsignet med god syre som renser fettet, tanninene heller mot den bløte siden av skalaen, men det er likevel nok fasthet til å takle både kjøtt og smør.
50165 Sonoma Zinfandel 2001, Seghesio, Sonoma, California, USA kr. 189,60
46780 Vintner's Blend Zinfandel 2001, Ravenswood, California, USA, kr. 159,00


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag