*Nettavisen* Nyheter.

Over til bio – sparer miljøet

De ville slutte med forurensende oljefyring, men syns det var synd å kvitte seg med fyren som var i god stand. Løsningen ble å bytte fra fossil oljefyring til mer klimavennlig bioolje med støtte fra Oslos Klima- og energifond.

DISEN: – Det gir en veldig behagelig og jevn varme, og så er det bra å tenke på at det er mer miljøvennlig enn vanlig oljefyring, sier Ida Solheim.

Ute er det ti minusgrader og bitende kaldt, men inne i huset til Ida Solheim, Johan Gjærum og deres tre barn i Tonsenveien i Oslo er det godt og varmt.

– Jeg sjekket ut pelletsfyr og varmepumpe, forklarer Johan. – Men det ville blitt relativt dyrt i vårt tilfelle, og dessuten var oljebrenneren nesten ny. Jeg er glad for at det gikk an å tilpasse det utstyret vi hadde til miljøvennlig bioolje.

I stua har de gamle radiatorene fått ny front, og det er lagt vannbåren gulvvarme i gangen og på vaskerommet.

– Vi pusset nylig opp huset og utvidet leiligheten, forklarer Ida mens hun viser oss rundt.

Tomannsboligen fra 1917 er på rundt 250 kvadratmeter, og varmen fra oljefyren dekker hele huset. Familien fikk støtte fra Klima- og energifondet for å gjøre om fyren til å kunne bruke bioolje, og betaler en noe lavere pris for biooljen enn de tidligere betalte for fossiloljen.

Byttet noen slanger og rør

Fyrrommet i kjelleren ser ut som før. Det eneste som måtte gjøres for å gå over til bioolje var å rense oljetanken, bytte en slange og to rør, og montere et lite filter for å rense biooljen før den brennes. Dette kostet drøyt 12.000 kroner, og kommunens Klima- og energifond dekket halvparten. Men Gjærum forteller at det har vært noen tekniske innkjøringsproblemer.

– Biooljen klumpet seg når det ble for kaldt. Men det løste seg da vi satte inn en liten varmeovn i fyrrommet, forklarer han. – Vi har oljetank innendørs, og da klarer vi å holde biooljen temperert.

Johan og Ida byttet til bioolje fordi det er mer miljøvennlig.

– Olje er et fantastisk produkt, men det er sløsing å bruke det til oppvarming når det finnes gode alternativer, sier Johan.

Foreløpig er det ikke så mange som har gått over fra fossil olje til bioolje til oppvarming i Norge. Johan fikk høre om muligheten da en bekjent satte i gang import og salg av bioolje.

Få støtte

Oslo kommune har som mål at ingen fyrer med olje i 2020. Få økonomisk støtte og hjelp til å bytte ut oljefyren din med bioolje, pellets, varmepumpe eller fjernvarme, se nettsiden www.oslo.kommune.no/oljefri eller ring Enøktelefonen: 22 92 14 00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag