*Nettavisen* Nyheter.

Overdrevet rotteproblem

Problemet med rotter i Oslo er sterkt overdrevet, mener funksjons- leder Svein Tollefsen i Vann- og avløps-etaten. Han synes dagspressen har tegnet et skjevt bilde av situa- sjonen.

Oslo vest: Siden 1967 har Svein Tollefsen jobbet i Vann- og avløpsetaten. I løpet av sin karriere har han sett i underkant av 50 rotter i kloakksystemet.
Jeg har jobbet i kloakksystemet i nesten 40 år, og hvis det hadde vært én million rotter der, ville jeg visst om det, sier Tollefsen. Han er en av få som faktisk har seilt med båt i Oslos avløpsystem. De siste årene har han jobbet på kontoret som funksjonsleder og ansvarlig for akuttilfeller i Oslo. Hvert år siden 1990 har han skrevet statistikk over meldinger om rotter. I 1990 la Vann- og avløpsetaten ut rottegift i 3000 kummer i Oslo, og 600 rotteobserveringer ble registrert. Hittil i år er det registrert 121 meldinger.
Gutta som er nede i avløpsystemet og jobber, mener det nesten er sensasjon hvis de ser en rotte, sier Tollefsen.
Unødvendig hysteri
I første omgang forstår jeg ikke hvor tallet én million kommer fra. Vi har de siste årene regnet ut at det er omkring én rotte pr innbygger i Oslo, altså 500.000, noe som ikke er et oppsiktsvekkende tall. For å sette det i perspektiv, har vi 51.612 kummer i Oslo. Hvis vi deler på én million som er nevnt, får vi 20 rotter pr kum, sier Tollefsen, som slett ikke er bekymret for rottebestanden i Oslo og forteller at de fleste rottene drukner uansett.
Dagspressen har skapt unødvendig hysteri og frykt for rotteinvasjon. Spørsmålet er dukket opp i kjølevannet av restaurantsaken, og hele greia er kommet helt ut av proporsjoner. Det er en liten økning i meldinger siden i fjor, men den er normal, sier funksjonslederen. Han forteller at ved mye nedbør fylles avløpene opp, og rottene, som ikke liker vann, krabber opp til gatenivå for å unngå å drukne. På overflaten blir de sett, og dermed blir flere rotter innmeldt til private eller kommunale instanser som jobber med skadedyr. Så selv om de finnes under bakken resten av året også, blir de plutselig synlige for folk flest.
Både restauratører og privatpersoner bør være flinkere både med søppel og matrester hvis de ønsker å holde skadedyrene borte. Hvis de ikke finner mat, holder de seg i kloakken.
Forholdsregler
Funksjonslederen bekrefter at det er registrert, eller meldt om, flere observasjoner av rotter på Oslos vestkant den siste tiden. Han tror imidlertid at det er tilfeldig og at tilstanden ikke er verre på vest enn øst.
Vi har fått inn 20 meldinger de siste ukene, et tall som i seg selv ikke er særlig oppsiktsvekkende. Det betydelige fokuset på skadedyr i pressen den siste tiden, tror Tollefsen er utslagsgivende for innmeldingene. Når det gjelder forebyggende arbeid sier han at folk kan være flinkere til å ta forhåndsregler.
Komposthauger som ikke er i bruk, er et yndet sted for rottene. Det er mat der, og det er varmt der. En del folk har vannlåser som er tomme for vann, og kjellere med lufteluker eller lignende som ikke er sikret. Det er steder hvor rottene eventuelt kan komme inn på leting etter mat. Et annet problem vi har, er matavfallskvernene. De er egenlig forbudt i Norge. Istedenfor at folk kaster maten i søpla, spoler de det ned i kloakken, og rottene får servert delikattesene, sier Tollefsen. Han tror det finnes flere slike matkverner på vestkanten enn på østkanten, og nevner det som en grunn til at det er observert flere rotter på den siden av byen, og at rottene eventuelt trives bedre på den siden, hvis de i det hele tatt gjør det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag