Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overlevde svarte-dauden, hva nå?

Psykiater og forfatter Finn Skårderud deltok med appel til støtte for Oslo Hospital foran Stortinget.
Psykiater og forfatter Finn Skårderud deltok med appel til støtte for Oslo Hospital foran Stortinget.
Det ser mørkt ut for Oslo Hospital. Men de ansatte gir seg ikke, og øyner et lite håp.

EIDSVOLLS PLASS: Staben ved Oslo Hospital demonstrerte foran Stortinget på torsdag. Sykehuset trues av nedleggelse etter å ha tapt anbudsrunden i Helse Sør-Øst. Appellantene ba politikerne på Stortinget gripe inn og stanse «galskapen».

– Juks

– Så viste det seg at hele anbudsprosessen var juks! Jeg hadde tiltro til et velferdssystem som skulle ivareta oss når vi ble sjuke, sa psykolog Janne Horgen Friberg. Hun, og mange med henne, slaktet måten anbudsprosessen har foregått.

– Automatisk tenkte jeg at om vi tapte, så var det fordi andre sykehus da ville ivareta denne pasientgruppas behov. Nei. Automatisk tenkte jeg at alle pasientgrupper var med - nei. De hadde glemt hele gruppen og det subakutte behandlingstilbudet, sa psykologen videre.

Oslo legeforening og Sykepleierforbundet i Oslo støtter protesten mot nedleggelse. Også psykiater og forfatter Finn Skårderud stiller seg svært kritisk til at Helse Sørøst legger ned et behandlingstilbud til byens alvorligste syke mennesker. 40-50 prosent av sengeplassene i Lovisenberg sektor forsvinner neste år.

– Stor feil

– Det er en stor feil, det som er i ferd med å skje. Jeg kjenner selv mange av dem som har bodd på Oslo Hospital, og de snakker veldig varmt om dette tilbudet. Hospitalet har overlevd svartedauden. Nå risikerer de å ikke overleve Helse Sør-Øst, sa psykiateren.

Skårderud mente foretaksmodellen ikke egner seg så godt på helse, som den gjør i det private næringsliv.

– Denne modellen fungerer greit på menisk-skader, men dårlig på schizofreni, sa han.

Skårderud hadde inntrykk av at anbudsprosesser kun ser stoler og senger målt i tall, og ikke de reelle menneskene bak.

– Det er grunnleggende arrogant. Et faglig miljø tar lang tid å bygge opp, men kort tid å ødelegge, sa psykiateren.

Griper inn?

Statssekretær i Helse og Omsorgsdepartementet, Robin Martin Kåss (Ap), lovte de fremmøtte at tilbudet til de alvorligst syke skal videreføres, uten å love at hospitalet overlever. Pressetalskvinne Tonje Østvold Byhre tolker signalene slik:

– Han sa mye mer nå enn tidligere, hvor han var knapp og byråkratisk. Nå sa han helt tydelig at politikerne har det avgjørende ordet, og ikke helseforetaket. Det tolker vi positivt i den forstand at det kan bety at helseminsteren er på ballen. Samtidig er Helse Sør-Øst et kjempemektig foretak. Hvorvidt Oslo Hospital overlever, gjenstår å se, sier Byhre.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!