*Nettavisen* Nyheter.

Overlever på en brøkdel av prisen

Joakim Stensland er eiendomsmegleren som mener at meglervederlaget jevnt over ligger for høyt.

- Jeg har brukt tid på å komme frem til en pris som jeg mener jeg kan leve godt med, sier eiendomsmegler Joakim Stensland i Selge Eiendom.

Majorstuen: Statistikken viser at gjennomsnittsvederlaget til eiendomsmegleren ved et boligsalg i Oslo er 1,53 prosent. Det betyr at ved salg av en leilighet til 2,5 millioner, sitter megleren igjen med rundt 38.000 i vederlag.

På bilen til eiendomsmegler Joakim Stensland i Vibes gate kan vi lese at han har en fastpris på kr 12.900 på leiligheter opp til 80 kvadratmeter, og vi må spørre ham hvordan han kan ligge så mye under gjennomsnittet.

Solid levebrød

Jeg mener at kundene ikke skal betale mer enn nødvendig og baserer meg derfor på at jeg vil opprettholde en jevn tilgang på oppdrag. Så lenge jeg kan skape et levebrød av dette, er jeg fornøyd, sier Stensland, som for øvrig bor på Adamstuen.

Tallene for 2007 viser at Stenslands firma, Selge Eiendom, kunne vise til overskudd, til tross for at han bare har holdt på siden april i fjor.

Megleren, som er juristutdannet, understreker at han gir et fullverdig tilbud til kunden.

Jeg kan tilby så lav pris fordi jeg holder kostnadene nede. Jeg har ingen assistenter, gjennomfører visningene selv, har etablert meg i en sidegate hvor jeg tror husleien er lavere enn andre steder og jobber gjerne 12-15 timer om dagen. Og i helgene, sier Stensland, som mener at meglerne ofte får for mye av æren for vellykkede boligsalg.

Leiligheten er viktigst

Meglerbransjen har trolig klart det kunststykke å få deg og meg til å tro at det er de som har æren for at prisen på en leilighet blir høy. Vi leser jo stadig om dette i avisene, sier Stensland. Han mener det først og fremt er leilighetens beliggenhet og egenskaper som er utslagsgivende for prisen.

I tillegg til dette er det naturligvis ingen ulempe at megleren er flink, men det er det mange av oss som er. Jeg også, mener Stensland.

Min jobb er i utgangspunktet å skape trygghet for mulige kjøpere, og da skal man blant annet være god forberedt og serviceinnstilt, kunne svare på spørsmål om leilighetens faktiske forhold og ha god lokalkunnskap der boligen ligger, sier han.

Lykkelig som liten

Stensland mener det er en fordel å være frittstående, ikke minst når kostnadene skal holdes nede.

Jeg har ingen "sleeping partner" som skal ha en andel av meglervederlaget, sier Stensland, som forteller at han har følgende leveregel: " Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten"

Hvordan reagerer kundene på prisen din?

Jeg opplever at mange ikke tror jeg gjør hele salgsjobben for denne prisen. Imidlertid svarer jeg da: Jeg gjør hele salgsarbeidet, bruker de samme annonsekanalene, har de samme pene salgsprospektene, oppnår de samme gode salgsprisene, er serviceinnstilt, hyggelig og masse kunnskap om eiendom akkurat som mine konkurrenter, forskjellen er bare at jeg er mye billigere på selve meglervederlaget, forteller Stensland.

Spesielt de som har solgt leilighet tidligere, sier at dette er kjempebra. En fortalte meg at han forrige gang han solgte leiligheten sin, måtte ut med 70.000 i vederlag til megleren, forteller Stensland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.