*Nettavisen* Nyheter.

Overrasket med kongelig besøk

Dronning Sonja deltok i gruppesamtalene om malerkunst, på Oslo Sanitetsforenings prosjekt "Kvinner på Tvers". Foto: Foto: Janina Lauritsen

H.M. Dronning Sonja overrasket deltakerne på Oslo Sanitetsforenings prosjekt "Kvinneprat på Tvers", med et besøk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kvinner med ulike nasjonaliteter diskuterte malerkunst med dronningen. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Anna Retip håpet hun ville få snakke med dronningen. Foto: Foto: Janina Lauritsen

SMESTAD: Dronningen har et sterkt engasjement i innvandrerkvinners situasjon i det norske samfunn, og onsdag 29. oktober møtte hun kvinner fra mange forskjellige land for å snakke om malerkunst.

Hemmelig storbesøk

Anna Retip fra Russland ble meget overrasket da hun fikk høre at dronningen skulle komme. Ingen av deltakerne fikk nemlig vite om storbesøket før dronningen var rett rundt hjørnet.

– Jeg er veldig spent, dette er en stor overraskelse. Jeg forventet ikke en så spennende gjest, så jeg er veldig emosjonell nå, sier Anna Retip.

– Dette er første gangen jeg får se en fra kongefamilien. Jeg er veldig interessert i å bli kjent med store mennesker.

Dagens tema, malerkunst, er noe som opptar Retip og hun håper hun får diskutere med dronningen under møtet.

– Jeg tegnet i Russland, og deltok i konkurranser, så dagens tema er kjent for meg. Jeg håper jeg vil få en mulighet til å snakke med dronningen.

«Kvinneprat på Tvers» er et tilbud for kvinner som ønsker å lære mer, eller å lære bort noe, om å bo i Norge. Det holdes ukentlige møter med aktuelle temaer, som gjør at det kan føres en dialog på norsk som gir deltakerne mer innsikt om forholdene i Norge. Målsettingen med tiltaket er å gi kvinner i alle aldersgrupper og av mange forskjellige nasjonaliteter en mulighet til å bli bedre kjent med norske tradisjoner og norsk tankesett. Retip, som kom til Norge i fjor, forteller at hun har stor nytte og glede av tilbudet.

– Det er veldig fint å få komme hit til senteret for å lære norsk.

FIkk henvendelse fra slottet

På dette møtet, drøftet deltakerne ulike malerier med motiver knyttet til kvinners situasjon. Både norske og utenlandske maleres arbeid ble presentert.

– Vi har temaet malerkunst i hvert fall én gang i året, og vi syns det passet med at dronningen kommer i dag, sier administrasjonsleder ved Oslo Sanitetsforening, May Holen.

– Vi fikk henvendelse fra slottet om at dronningen ønsket å komme. Under møtet vil hun bli kjent med opplegget og delta på gruppesamtalene. Det er en stor ære å få besøk av dronningen.

Dronningen selv forteller at hun hadde et positivt møte med deltakerne.

Hvordan opplevde dronningen møtet med Oslo Sanitetsforening?

– Veldig positivt. Dette som sanitetskvinnene har har tatt tak i, er flott. Det er viktig med et møtested for disse kvinnene, slik at de blir kjent med sider av Norge. Jeg tror de setter pris på dette, sa dronningen til Ullern Avis Akersposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag