RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overrasket over konsekvensene ved nettmobbing


Espen Baldishol, Saroso Rafi og Fakiha Tayyib synes det er viktig med en informativ kampanje mot digital mobbing.
Espen Baldishol, Saroso Rafi og Fakiha Tayyib synes det er viktig med en informativ kampanje mot digital mobbing. Foto: Foto; Silje Seterseter
Elevene ved Bjørnholt skole sier det var mye de ikke visste om nettmobbing. Spesielt hva det å mobbe på nett kan gjøre med fremtiden deres.

BJØRNHOLT SKOLE: Antimobbekampanjen Bruk hue startet årets turné på Bjørnholt skole denne uken. Foredragsholder, Ole Roger Vestøyl, forbauset elevene med følgene netthetsing faktisk kan ha.

– Jeg tror ikke det er så mange som visste at det du skriver på nett kan bli der for alltid, og resultere til at du faktisk kan miste en jobb om arbeidsgiveren googler deg, sier Fakiha Tayyib (14), elev ved Bjørnholt skole.

 

Kjendiser er heller ikke skånet for nettmobbing. Se Annsofi fra X-factor synge låta «Don't slaughter me» her:

Ulovlig med netthets

Ole Roger Vestøyl nevnte flere ganger i sitt foredrag at det er ulovlig å krenke et annet menneske. Han poengterte at det ikke holder å si at hetsingen bare var en spøk.

– Det er ikke godt å vite hva som menes med det som skrives over Internett. Når en ikke ser den andre personen, ser man ikke kroppsspråk eller reaksjoner, poengtere Bjørnholt-elev, Espen Baldishol (13).

Bruk hue oppfordrer ungdom som har gjort noe galt til å snakke om det istedenfor å føle skam. De forteller at det ikke bare offeret som trenger å snakke om mobbingen. Elevene hevder kampanjen har lært dem mye de ikke visste.

– Selv mener jeg denne kampanjen faktisk kan føre til nedgang av digital mobbing. Den lærer oss konsekvensene for alle parter, noe jeg synes er kjempeviktig, sier Tayyib.

– Ikke kult

Bruk Hue har fått Annsofi Pettersen fra X-factor som ny ambassadør. Hun delte sangen «Don’t slaughter me» med publikum, og fortalte om sin erfaring rundt nettmobbing.

Hun forteller om en tung tid etter at hun ble landskjent i musikkonkurransen på tv i 2010. Utstrakt netthets førte til at hun ble deprimert og at hun holdt seg borte fra musikken i et halvt år.

Se video lenger opp i saken.

– Selv har jeg blitt hetset på nettet. Jeg synes alle bør holde seg for gode til å mobbe. Det er en fæl ting å gjøre mot et annet menneske, sa hun.

Dette er elevene ved Bjørnholt helt enig i.

– Jeg mener alle som mobber bør få en skikkelig pekepinn. Det er ikke kult, sier Baldishol.

Elevene sier de selv aldri har blitt utsatt for nettmobbing, men de vet om flere ved skolen som enten har mobbet, eller blir mobbet.

– Som Vestøyl sa i foredraget sitt, vet man aldri hvor mye mobbing et annet menneske tåler. Det synes jeg er viktig å tenke på, sier Saroso Rafi (13), som også er elev ved Bjørnholt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere