*Nettavisen* Nyheter.

Overskudd til livet

Et nytt spesialsydd treningsprogram vil bli tilbudt folk med lungesykdommer på Skullerud Sport Senter.

Skullerud: Det handler først og fremst om å øke livskvaliteten, forteller Tom Berg, som er primus motor bak prosjektet på Skullerud.

Da Tom Berg var 30 år drev han aktivt med idrett. Han syklet og gikk på ski.

Jeg skulle være med i skikonkurranser, men merket at andre plutselig bare føk forbi meg. Da har man jo ikke noe i en konkurranse å gjøre. Jeg dro til Glittreklinikken hvor de tok en prøve. Der fikk jeg påvist kols, forteller Berg.

Idrettsutøveren manglet proteinet Alfa 1, en tilstand som er genetisk betinget og som ikke skyldes røyking.

Det var jo derfor jeg var så overrasket. Jeg har jo aldri røkt en sigarett i mitt liv, forteller Berg.

Veien tilbake

Av forskjellige årsaker falt lungekapasiteten til Berg raskt de første årene etter diagnosen.

Jeg klarte ikke å innfinne meg med diagnosen og forfalt raskt i de årene. Men nå trener jeg veldig riktig i forhold til min sykdom og har klart å holde sykdommen i sjakk i mange år, forteller Berg som fortsatt elsker å være i aktivitet. Berg har utdanning fra idrettshøyskolen og lærerhøyskolen samt treårig pedagogisk høyskole. Abildsømannen bruker både sin utdanning og sin erfaring med lungesykdom når han i dag underviser på Lofsrud skole. Nå vil han også fungere som trener for lungesyke på Skullerud Sport Senter.

Jeg er opptatt av mestring og bedring av hverdagen. Behandling av lungesyke handler i første omgang om medisinering og deretter om riktig fysisk trening, konkluderer Berg.

Utbredt sykdom

Berg kan fortelle at så mange som 25 % av Oslos befolkningen har definert astma eller lungesykdom. Årsaken til at hovedstaden har den høyeste konsentrasjonen av astma i landet, mener Berg skyldes blant annet forurensning og livsstil.

Forurensning kan spille en rolle. Før var det mange gruvearbeidere som pådro seg kols, den gang kalte man det steinlunge. Men det er klart, veldig ofte er det røyking som forårsaker sykdommen, opplyser Berg og legger til at det er like stor forskjell på lungesyke som friske.

Lungesyke kan være alt fra dem som har lettere astma til dem som trenger surstoff. Derfor er det viktig å legge opp individuelle treningsopplegg for hver enkelt, forklarer Berg.

Dørstokk-mila

Jorunn Foss, driftsleder ved Skullerud Sport Senter, har sett hvor stort behovet er for spesiell støtte til denne gruppen mennesker.

Behovet er enormt. Vi har hatt mange seniorgrupper her på senteret og der ser vi mye av dette problemet, men vi vet jo at det er mange yngre som også trenger hjelp, forteller Foss og legger til viktigheten av å følge opp lungesyke.

Det er en stor terskel å komme på et treningssenter for mange lungesyke, mange har kanskje aldri trent før. Dessuten blir mange veldig redde når de får en slik diagnose, de går inn i seg selv og blir usikre. Man vet ikke hvor man skal begynne, forklarer driftslederen.

Berg bekrefter dette.

Jeg var veldig usikker i begynnelsen. Man blir redd når man ikke får puste ordentlig og blir usikker på hva man klarer. Men alle kan og bør trene noe. Det gjelder bare å legge treningen på et nivå man mestrer, forklarer treneren og legger til:

Jeg ønsker å alminneliggjøre lungesykdom. Dessuten ønsker jeg å hjelpe dem som vil ut i arbeidslivet igjen. Jeg var 100 % sykmeldt i tre år, nå jobber jeg igjen. Det er mulig å leve med lungesykdom, konkluderer Berg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.