Øverst i Grorud-dalen 2005

Jeg sitter på forelesning på veien til å bli lege. I dag handler det om fysisk aktivitet og fremming av god helse i befolkningen. Foran meg ligger de norske anbefalingene som sier at et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er grunnlaget for god helse og minsker risikoen for livsstilssykdommene. Jeg fester meg ved begrepet fysisk aktivitet, og leser videre;
Hovedmålet til helsedirektoratet er å øke andelen barn og ungdom som er fysisk aktive i minst 60 minutter hver dag.
Så snur hjernecellene seg tilbake noen få dager.
Nå, var det fint å komme tilbake på skolen igjen tenker Ungdomsskole-eleven fra Tokerud rynker på nesa. Skolelei? Og ansiktsuttrykket hennes beholder rynkene. Så kommer klar tale; hun har fått én time gym i uka. Hun har begynt på ungdomsskolen og leser i avisen hvordan god helse skal fremmes i befolkningen. Og at kroppsøvning er en viktig del av skolehverdagen. Det er nå hun begynner å kjøpe skolebrød i lunsjen og skulke unna faste måltider i hjemmet. Og som bidrag til dannelsen av arr på blodårenes innside, får hun tildelt én time gym. Og disse 60 minuttene viser seg å være 45 minutter og inkluderer klesskift, oppvarming og dusjing. Så enkelt, så digg. Å slippe å røre på seg. Istedenfor å presse seg til å nå nye mål i idretten, kan de heller presse hverandre til å røyke.
Heldigvis er ikke denne jenta med rynker på nesa kommet dit...ennå. Og trolig gjør hun ikke det. For hun spiller håndball. Hun er av de som har fått treningstid. Og den ene økta er til og med i den hallen like ved der hun bor. Og i denne hallen faller ikke taket ned. Det skjedde i nabohallen. Hvorfor, vet hun ikke. Og det er godt hun ikke spør, for svaret finnes ikke. Man bare regner med at slikt skjer ikke...der.
De yngste i idrettslaget fikk i våres lovet treningstid i hallen, for denne høsten. Det fikk de aldri. Hvorfor? Nei, det kan jeg heller ikke svare på. Kanskje det er farlig med for mye fysisk aktivitiet?
Kanskje politikerne ønsker at dere skal henge på senteret isteden?...-henge på korsryggen og finne noen andre "hengere" å se opp til. Bak den gamle hallen ligger skogen. Jeg lukker øynene og prøver å flytte en ny hall dit. Men hallen er bare i hodet mitt...ja og i alle de tusener av barn i nærmiljøet og foreldre som ønsker seg ny hall.
Foran meg er bare skogen. Skogen hvor de narkomane setter "skudd" og bikkjene gjør sitt. Skogfeltet vi ikke trenger. La oss få en hall. Gi oss spilletid, gymtid, la oss arrangere cup'er, la oss få lov til å fremme et sosialt og fysisk aktivt miljø, la oss slippe å bli et tall i en statistikk over livsstilssykdommene... når vi ikke vil.
Frykten er der hele tiden; at det snart er barna på plassen utenfor som setter skudd, henger på senteret og er pasienten min i morgen. Foran meg leser jeg fra helsedirektoratet; Fysisk aktivitet er en kilde til helse og trivsel blant barn, unge, voksne og eldre. Fysisk aktivitet bedrer den fysiske formen, gir økt overskudd, virker positivt på humøret, og er en kilde til sosialt samvær. Samlet sett gjør fysisk aktivitet oss mer rustet til å mestre hverdagens krav og utfordringer, og man må starte med gode vaner tidlig.
Videre kommer dere med en oppsummering der dere sier ; vi har en visjon om bedre folkehelse gjennom økt fysisk aktivitet i befolkningen. Det er synd dette bare er en visjon. At fra da vi kommer ut av mors mage får vi ikke lenger bevege oss som vi vil.
Nei, vi fødes til grønn resept.
Hvis jeg på noen måte kunne påvirke via min stemmeseddel...så burde dere fortalt meg det før..hvor var fokuset? Hvor hørte jeg ordet idrett?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.