RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overvekt rammer flere unge

Overvekt og sykdommer, og plager knyttet til overvekt er et raskt økende problem i Norge. Og det rammer også stadig flere nedover i aldersgruppene.

Onsdag inviterer Landsforeningen for overvektige til gratis informasjonsmøte på Høyenhall skole. De søker også overvektige ungdommer til et behandlingsprosjekt.

Bakgrunnen for prosjektet er at overvekt er et samfunnsproblem som øker raskt, både blant barn og voksne. Familiens og skolekameratenes vaner og holdninger har mye å si for den delen av overvektsproblemet som skyldes kosthold og mangel på fysisk aktivitet. Det er viktig å etablere gode vaner tidlig. Men å få ungdommer over på rett spor krever både omtanke og faglig veiledning.

Ordet "slanking" er ikke et ord som skal høre til ordforrådet til veldig unge jenter, men dessverre kan voksnes ubetenksomhet og jevnaldrendes nådeløshet bokstavelig talt føles på kroppen hos mange unge. Spiseforstyrrelser knyttet til et urealistisk kroppsideal kan være minst like farlig som overvekt.

Dessuten er det viktigt å huske at også andre sykdommer kan føre til at både barn og voksne rammes av overvekt. Det er ikke slik som noen tror, at overvekt alltid skyldes mangel på tiltak og dårlig kosthold. Ubetenksomme kommentarer om at den overvektige må "ta seg sammen" er ikke måten å hjelpe en kollega eller et familiemedlem i gang. Press heller ikke ditt eget kroppsideal over på omgivelsene, noen kan faktisk trives og leve godt med noen ekstra kilo.

Hvis du står i fare for å pådra deg sykdommer på grunn av overvekt eller hvis du er hemmet i daglige aktiviteter, ikke bare fysisk, men også sosialt og psykisk, bør du gå til din allmennlege. Legen vil da anbefale deg å redusere vekten. De to pilarene for sunn slanking er fysisk aktivitet og riktig sammensatt kosthold. De viktigste elementene er at du reduserer energitilførselen, som er mat og drikke, og øker energiforbruket med fysisk aktivitet.

Det er mange veier som fører til Rom, og som kjent mangler det ikke på tilbud for den som ønsker å gå ned i vekt. Noen dessverre mer useriøse enn andre, men det finnes også mer dokumenterte, varige opplegg for livsstilsendring. Diabetes, hjerte- og karsykdommer og sosiale problemer er noe av det som dessverre kan følge med overvekt. Her som ellers er det beste å henvende seg til fagpersoner i helsevesenet eller seriøse organisasjoner for likesinnede hvis du trenger hjelp. Møter av den typen som er på Høyenhall onsdag kan være et smart sted å begynne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere