*Nettavisen* Nyheter.

Øyhopping i Oslofjorden

Du trenger ikke reise til Hellas for å oppleve spennende øyer. I Oslofjorden venter flotte bademuligheter, rikt dyreliv og historisk bebyggelse.

Oslofjorden: Det er mange øyer å velge mellom i Oslos øyrike. Mens Lindøya, Nakholmen og Bleikøya er bebygget med hytter og derfor ikke særlig egnet for soling og bading, er Hovedøya, Gressholmen og Langøyene godt tilrettelagt for grilling, bading, fisking, turgåing og til og med overnatting.

Barnevennlige Gressholmen


Av øyene i Oslofjorden er trolig Gressholmen den mest populære blant den yngre garde. Øya har et rikt fugle- og planteliv, og er spesielt kjent for sine forvillede kaniner.
- Vi hadde trodd at det skulle kry av kaniner her, men vi har ikke sett en eneste til nå. Vi får ta en runde på øya senere, sier Inger Johanne Lindholmen Ramberg fra Nordstrand.
Hun har tatt med barna Anna (3 1/2) og Håkon (13) og tantebarna Emilie (11) og Harald (8) fra Gjøvik til Gressholmen for å bade, leke og hilse på kaninene.
- Jeg har vært her to ganger før og aldri sett en kanin, ler Håkon.
Sammen med kameratene reiser han ofte ut til øyene i Oslofjorden.
- Men i familien er vi dessverre altfor dårlige til bruke øyene. På Huk og Ingierstrand ligger man som sild i tønne - her er det jo masse plass! skryter Lindholmen Ramberg.
Den familievennlige øya har mer enn kaniner å by på. Ikke alle vet at Christianias første skytebane åpnet på Gressholmen i 1864. Kong Oscar II var blant dem som trente sine skyteferdigheter på Gressholmen. Øya har også spilt en viktig rolle i Norges flyhistorie. Landets første hovedflyplass holdt nemlig til på Gressholmen fra 1927 til 1952. Under andre verdenskrig ble flyplassen brukt som vedlikeholdsverksted for tyske sjøfly, og tyskerne anla to kanonstillinger for å beskytte virksomheten. Disse fundamentene kan fortsatt sees på høyden bak flyplassbukten.

Overnatting på Langøyene


Langøyene skjuler også en spennende historie. Under middelalderen lå det et steinbrudd her, og i 1841 ble Norges første sementfabrikk bygget på øya. I de 20 årene sementfabrikken var i produksjon bodde det flere arbeiderfamilier på Nordre Langøy. Ingen av husene står igjen i dag, men området rommer fortsatt mange minner fra den tiden, som blant annet hustufter, trapper og støttemurer fra arbeidernes lille samfunn.
Ved århundreskiftet bestemte Kristiania kommune at det grunne sundet mellom de to øyene skulle bli søppelplass. Kommunen kjøpte øyene i 1902 og senket gamle skipsvrak på begge sider av sundet for å demme opp mellom øyene. I 1904 begynte man å dumpe søppel der. Søppelplassen ble stengt i 1949. I dag kan man nyte livet på stranden, som tidligere var en søppelfylling og som binder sammen Nordre og Søndre Langøy.
For 100 år siden var Langøyene ferieområde for finere sommergjester. Idag kan både du og jeg ta båten ut til øya. Og vil du ikke hjem med det første? Ja, da kan du jo bare slå opp et telt! For på Langøyene er det nemlig lov å telte i inntil to døgn uten å søke om tillatelse.
- Jeg har teltet her siden midten av mai, smiler en solbrun Børre Jacob Stigum.
I dag har kameratene Petter Kramer fra Lilleaker og Jens Blom fra Grünerløkka tatt båten ut for å besøke kompisen.
- Jeg fatter ikke hvorfor folk gidder å bruke penger på å dra til Mallorca eller Gran Canaria, når vi har slike flotte friområder bare ett kvarter fra Vippetangen, sier Stigum.
Selv har han flyttet ut til Langøyene for å slippe storbyens kjas og mas.
- Her slapper jeg av, spiller fotball, griller, ser på damer, bader og fisker. Dessverre får vi ingen fisk, så i dag måtte jeg inn til byen for å kjøpe.
At det er sosialt på øya, er lett å se.
- Jeg har fått masse venner, og sikkert en del uvenner og, humrer Stigum, som fortsatt har noen uker igjen på Langøyene.
- Jeg blir her til siste båt går hjem.


Historiske Hovedøya


"Så gikk vi en deilig sommernatt i land på Hovedøen. Vi fant oss en vakker knatt og satt og så utover sjøen. Småfugler sang i busk og kratt så jeg ble nesten matt. Det hender så mangt på Hovedøen en midtsommernatt." Teksten lyver ikke. Den populære øya fem minutter fra hovedstadens travle handlegater er en populær destinasjon for unge, nyforelskede som ønsker å kjøle ned sine sommervarme kropper med bading og hvitvin med utsikt mot Dyna fyr. Men Hovedøya er mer enn romantikk og badeliv - øya er nemlig den historiske perlen i Oslofjorden.
I 1147 kom abbed Philippus med 12 munker og noen lekbrødre fra cistersienserklosteret i engelske Kirkstead til Hovedøya. Klostret kom etterhvert til å eie 443 eiendommer, deriblant på Ullern, Bogstad, Frogner og Bygdøy. I 1532 ble i alt gods som tilhørte klostret inndratt og lagt under kronen. En januarnatt samme året ble klostret herjet og brent, og abbeden ble kastet i fengsel. Mer enn 300 år senere begynte Foreningen til Norske Fortidsmindemerkers Bevaring utgraving av klosterruinene. Selv om arbeidet på langt nær er fullført, gir ruinene et godt bilde av hvordan anlegget var i middelalderen.
- Var det et svømmebasseng her? spør Sara Gundersen (6) storebror Mikkel (8), mens de studerer modellen av det gamle klosteret.
Søskenparet fra Svelvik er på sommerferie i Oslo, og besøker Hovedøya for første gang.
- Vi var på Gressholmen og hilste på kaninene tidligere denne uka. Men jeg liker Hovedøya best - den er liksom litt mer spennende, synes Mikkel, og tar en stor jafs av kremisen fra Klosterkroa.
Hovedøya har hatt servering siden 1600-tallet, og etter andre verdenskrig åpnet Klosterkroa i en gammel tyskerbrakke. Frøydis Eeg-Henriksen fra Eiksmarka har drevet kroen siden 1984.
- Det har vært en bra sommer i år i forhold til i fjor, sier hun fornøyd, og legger til at stadig flere utenlandske turister finner veien til Hovedøya.
- Men blant oslofolket virker det fortsatt som om folk fra øst er flinkere til å besøke øyene enn de fra vest, tror hun.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.