*Nettavisen* Nyheter.

Øyvind fra Mortensrud var 24 dager i isødet

GRØNLANDSISEN: Øyvind Berntsen fra Mortensrud i sprang over smeltevann på grønlandsisen. Mortensrudmannen krysset Grønland på 24 dager i august/september i år. Foto: Alle foto: Privat

Det er god mental trening å være avkuttet fra omverdenen, mener Øyvind Berntsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ TUR: Berntsen krysset Grønland i et lag på ni menn og kvinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅSKESTEMNING: Grønlandsfarerne forteller om mange gode dager med sol og blå himmel.

Klikk på bildet for å forstørre.

KVELDSBAD: Egil Kirkevik tar en utfordring.

Klikk på bildet for å forstørre.

KULING: Heldigvis kom vinden bakfra.

Klikk på bildet for å forstørre.

BÅTTUREN: En båt frakter turlaget til ekspedisjonens utgangspunkt.

MORTENSRUD/GRØNLAND: 49 år gamle Øyvind Berntsen fra Mortensrud hadde aldri drømt om å gå på ski over Grønland, men det er akkurat det han har gjort.

Det hele begynte da venn og grønlandsguide Bjørn Sekkesæter ville arrangere en tur for venner og kjente.

– Jeg var i tvil og brukte lang tid på å bestemme meg, men til slutt tenkte jeg at hvorfor skal ikke jeg også være med på denne turen og utnytte muligheten til å gjøre noe spesielt? forteller Berntsen som forberedte seg på turen i Østmarka med sekk på ryggen og dekk på slep.

– Det var viktig å øve på å trekke, vi skulle jo gå med pulk, forteller han. Øyvinds faste trekk i Østmarka gikk fra Skulleruddumpa til toppen av Fjellstadbakken.

På tur

Den 20. august startet ekspedisjonen. Turlaget på ni menn og kvinner hadde da ankommet Grønlands østkyst. Flyet landet på en liten plass som heter Kulusuk, deretter var det helikopter til en by som heter Tassilaq.

Det skulle ta laget 24 dager å gå de 60 milene over breen til vestkysten av Grønland.

– Morgenen den 20. ble vi fraktet i båt 5–6 timer til brekanten og et bitte lite fiskevær Isortoq hvor det bodde 50 personer. Vi var innom og hilste på, et utrolig spesielt sted. Noen få hus, en gravlund, en brygge og kanskje et varemottak, det var alt som var der. Dermed var turen i gang. Med 50–60 kilo hver i pulkene hver ni nordmenn seg på grønlandsisen.

SE BILDER FRA TUREN: 24 dager i isødet

– Jeg kjente halvparten av de på laget, men teltkompisen min kjente jeg ikke fra før. Men det var full klaff og vi gledet oss til å campe for kvelden hver dag, forteller Øyvind.

– Angret du noen gang underveis på at du bega deg ut på denne turen?

Nei, aldri. Jeg fikk i grunnen ingen problemer underveis. Ikke engang gnagsår. Man lever i en boble på en sånn tur. Hverdagen legger man raskt bak seg, og går inn i en veldig enkel tilværelse hvor alt dreier seg om rytme og rutiner, forteller grønlandsfareren.

Dagene startet klokken fem og to timer senere, klokken 07 presis, var det avmarsj. Deretter var de ute i tolv timer før de campet for kvelden.

– Det var ingen farlige situasjoner, men vi var jo slitne hver dag etter tolv timer ute. Vi gledet oss over små ting, som midtpausen på et kvarter da vi spiste suppe. Og selvsagt gledet vi oss til å campe for kvelden og få oss litt mat og hvile, sier han.

Dietten besto av mat med mye energi, som havregrøt, nøtter og sjokolade og spekemat og kryddersmør. 5000 kalorier spiste Øyvind hver dag og likevel gikk han ned 3–5 kilo.

I mål

Til slutt havnet de 660 meter over havet på vestsiden av Grønland.

– Der stoppet breen og vi kom til en bilvei hvor vi ble hentet av en buss, forteller han.

Etter halvannet time kom de til stedet Kangerlussuaq hvor turlaget på ni tilbrakte to netter på hotell for hvile og debriefing.

– Det var rart å komme frem og være ferdig. Plutselig hadde vi nådd målet vårt. Det var en herlig følelse.

I Kangerlussuaq gikk ferden rett til en kafé ved flyplassen som solgte moskusburger.

– De hadde vi gledet oss til. Og det var ikke så dumt med en dusj etter 24 dager heller. Eller en seng. Og så var det deilig og nødvendig å ha de dagene sammen før vi dro hjem. Mentalt var vi jo fortsatt på isen ennå, forteller Øyvind.

Frister til gjentakelse

Selv om Øyvind aldri hadde drømt om en slik tur, ser han ikke bortsett fra at det blir flere.

– Ikke nødvendigvis til Grønland, men jeg likte opplevelsen av å være lenge på tur. Det eneste som skilte dagene var egentlig været og hva man hadde inni hodet den dagen. Jeg ser tilbake på en kjempeflott opplevelse og en ny erfaring. Det er en bragd, synes jeg, å tilbakelegge 60 mil over Grønland, men det var også noe helt spesielt å være så lenge borte fra resten av verden. Det er en god mental øvelse å være så lenge på tur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.