Gå til sidens hovedinnhold

På barrikadene for eldresaken

Ivar Børsheim(68) leder eldrerådet på St. Hanshaugen og har i mange år engasjert seg i eldres hverdag generelt, og for de eldre i bydel St. Hanshaugen spesielt.

ST. HANSHAUGEN: – Her er det godt å bo! Lokalavisen møter Børsheim på hjemmebane, i snøføyka på Knut Knutsens plass.

– Dette bruker vi som hagen vår, sier Børsheim og slår ut med armene mot parken.

– Vi, min kone og jeg, ønsket oss til sentrum etter å ha bodd landlig til lenger vest i byen, og tilfeldighetene brakte oss til St. Hanshaugen. Da vi første gang kom inn i leiligheten vi nå har bodd i rundt 7 år, var vi ikke i tvil. ; her ville vi bo! Med gangavstand til alt står bilen godt parkert i kjelleren.

Travel pensjonist

Ivar har vært engasjert i frivillig arbeid siden han gikk av med pensjon for 6 år siden.

– Man må jo holde på med noe, sier han.

Ved siden av Eldrerådet legger Børsheim ned mye arbeid i og rundt Frivillighetssentralen og seniorsentrene. Det er nok å bruke både hodet og kreftene på, og rekruttering av frivillige til å drifte aktivitetene på eldresentrene og opprettholde de eldresentrene vi har, er en viktig del av hans arbeidsfelt

– Vi trenger stadig tilsig av "unge" eldre for å holde sentrene i gang, gjennomsnittsalderen på brukerne blir stadig høyere. Og vi som er frivillige i dag glir vel etter hvert over til å bli brukere, humrer Børsheim.

Er Ivar årets navn? : Stem på din kandidat her

Kamp om kronene

Men Ivar Børsheim blir alvorlig når vi snakker om de økonomiske rammene eldresentrene måforholde seg til.

– Det er de tiltak som ikke er lovpålagte som får svi når budsjettene er trange, og da er det gjerne fritidsklubber og eldresentre som må knive om de samme knappe midlene. Det er ille at disse gruppene blir satt opp mot hverandre, dette er tilbud som betyr så utrolig mye for begge grupper.

Ut å kjøre mat

Et lite innsyn i Ivar Børsheims hverdag bekrefter det alle vet; uten engasjerte frivillige stopper Norge. Ivars bidrag til eldresaken er rundt tre fulle arbeidsdager hver uke, fordelt på eldrerådet, Frivilighetssentralen og seniorsentrene.

– Det gir en fin mix av praktisk arbeid og tankevirksomhet

Ivar Børsheim trives veldig godt med livet sitt og oppgavene sine, og fritiden bruker han på alt det byen har å by på, samt noen gode treningsøkter. Men ikke på ski!

-Jeg er oppvokst på flate Jæren, der snøen kom og gikk – hvis den i det hele tatt kom. Ski var ikke noe særlig tema. Jeg må innrømme at nå skal det bli godt med våren, sier Ivar Børsheim og skynder seg på raske ben mot Frivillighetssentralen for å kjøre ut mat.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser