RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På bokjakt


Solveig (12), Mathilde (11), Ida (11), Lars (11), Hedda (12) og Bjørnar (11) på Ullevål skole håper noen har spennende bøker å avse. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Solveig (12), Mathilde (11), Ida (11), Lars (11), Hedda (12) og Bjørnar (11) på Ullevål skole håper noen har spennende bøker å avse. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Ullevål-elevenes leselyst har sprengt skolebiblioteket. Nå ønsker de seg flere bøker!

Ullevål: Se her, sier bibliotekar Frøydis Hauholt og tar en fillete "Leseløve"-bok ut fra en av hyllene på skolebiblioteket.

Vi har økt utlånet, noe som gjør at bøkene blir mer slitt. Men det er jo egentlig bare bra, for det tyder på at de blir lest, legger hun til.

Satser på bøker

Ullevål skole satser på skolebiblioteket, som holder åpent 25 timer i uka. Klassene har faste tider hvor de får komme og jobbe hos Frøydis.

Da legger jeg frem skjønnlitterære bøker de kan se på, og frister dem til å lese, forklarer hun.

Og at leselysten har økt er det ingen tvil om. På noen få år har skolebiblioteket gått fra et par tusen til mellom 5000 og 6000 utlån i året.

Ullevål har scoret veldig bra i norsk på de nasjonale prøvene, og det tror jeg har å gjøre med at elevene leser så mye, sier Frøydis.

Krim på topp

Grøsserne- og Leseløve-bøkene er spesielt populære. Og "Oslo-mysteriene" og "Paris-mysteriene" av Bjørn Sortland skulle vi gjerne hatt flere av, sier Frøydis.

Jeg liker best krim, forklarer Lars (11). Favoritten er "Dødelig Blitz".
Solveig (12) er enig, men liker jentebøker også.

Men så var det dette med standarden på bøkene. Ida (11) holder opp en fin ny bok.

Det er mye morsommere å lese en bok som ser sånn ut, enn en der sidene faller ut når man åpner den.

Og det er vel ikke særlig artig hvis man oppdager at boka man er godt i gang med mangler et par sider? spør Frøydis, og elevene nikker enig.

Håper på lokal godvilje

Skolen handler inn nye bøker for rundt 10 000 kroner i året, men bøker er dyre og skolen har ikke budsjett til å opprettholde ønsket utvalg og standard. Derfor drar jeg rundt på alt av loppemarkeder i nærheten og kjøper med det jeg kan finne, sier Frøydis.

Hun håper at lokale krefter kan komme skolen til unsetning.

Vi håper at foreldre og andre vil gi skolen bøkene når deres egne barn vokser fra dem. Mange leverer bøker til loppemarkeder, men det hadde vært veldig hyggelig om man istedenfor ville gi dem direkte til skolen, for her blir bøkene garantert lest! sier Frøydis.

Vi ønsker oss alt av skjønnlitteratur for seks- til tolv-/tretten-åringer. Det er bare å ringe skolen, eller komme innom med en eske med bøker, oppfordrer bibliotekaren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere