Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På by'n i Houston

I SLAG: På Dean's Credit Clothing i Main Street samles fremadstormende Houston-artister for musikalsk samvær i de små timer. Det kan bli riktig så heftig.
I SLAG: På Dean's Credit Clothing i Main Street samles fremadstormende Houston-artister for musikalsk samvær i de små timer. Det kan bli riktig så heftig.
Utelivet i Houston er like utbredt og uoversiktelig som byen selv. Et triks er å la pophistorien styre.

LIV: Dean's Credit Clothing

FILMFROKOST: Morgenkaffen tar du selvsagt på The Breakfast Klub.

GRØNSJ-JAPPER: Han er et amerikansk idol, sier Stephen Gay (til høyre) om Kurt Kobain på sjappa ved samme navn.

VILL VEST: Sexutsalgene langs innfartsårene hører også med i historien om Houston.

HOCKEY-SHOPPING: The Galleria rommer et av USAs største kjøpesentre, komplett med egen skøytebane.

KURIØST: Pub Fiction i Smith Street kombinerer Tarantino-flørt med den typiske amerikanske sportsbaren.

URBAN COWBOY: Texanere av overbevisning legger handlingen til et av de mange westernvarehusene som omkretser byen.

TIL HIMMELS: Børs og katedral står skulder ved skulder i verdens oljehovedstad.

HOUSTON: Downtown skyline.

En sulten blues smyger seg langs Main Street og gjør nummer 316 atskillig mer inntagende enn fasaden skulle tilsi. Bassen brummer. Symbalene sildrer. Men det er særlig de rustne munnspillangrepene som bærer bud om styrtrik musikalsk sørstatsarv.

Inne på Dean's Credit Clothing er happy hour bare fornavnet. Jentene svinger seg i sommerkjoler og snowjogs. Kavalerene deres klasker løs på provisoriske eller imaginære trommer. Samtlige groover til orkestret som stadig spiser på seg, og som snart tar opp halve inngangspartiet.
Dette er stedet! hoier vokalist Miguel Galindo (20) når han krasjlander i baren etter showtime.
Det er i Downtown det skjer!

Problematisk

"Houston, vi har et problem."

Stoltheten er påtagelig lokalt over at det første ordet ytret etter månelandingen, var navnet på Texas' største by. Utsagnet kunne imidlertid like gjerne vært framsatt på bakgrunn av diverse feilslåtte utelivsframstøt samme sted noen tiår senere. Dra til Montrose-distriktet, foreslår noen. Det er Midtown som gjelder, mener andre. Andre igjen holder en kork på Kirby og The Heights.

Det er da du begynner å stenge ørene for kjentfolk, for i stedet å navigere etter koordinater du kjenner fra skjermen, stereobenken og bokhylla. Selv om vår venn Galindos favoritt-hangout angivelig har lite med Dean Martin eller James Dean å gjøre, finnes det nok av de pophistorisk korrekte etablissementene: Kobain, Pub Fiction, Bond, Fame, Zeppelin, The Breakfast Klub.

Sexy

På Kobain i 3720 Raymond Street hersker mildt etter-kontortid-kaos. Under karikaturen av Kurt himself sitter en håndfull business-konsulenter og selverklærte Nirvana-kjennere med løs snipp og lyst drikke.
Han er et amerikansk idol. Han betydde enormt mye for amerikansk rock tidlig på 90-tallet. Han var den første til å gjøre det soundet mainstream, hevder Stephen Gay (32).

Det er tydelig at han maner fram artige minner hos seg selv. For ikke før har han rippet opp i sin grønsjinspirerte collegetilværelse, før han konkluderer med at han er gått hen og blitt japp. Hva skjedde?

Jeg vet ikke. Det betaler godt. Alle har sin pris, sukker Gay og ler så pilsflaskene nesten velter.

Kollegaen Rainier Villatuya (34) er relativt nytilflyttet. At han må kjøre til og fra det aller meste, er han vant med fra hjemstaten California. Det han stusser over, er at det er enda flere sexsjapper langs highwayen.
Det er en uuttalt greie, forklarer Stephen, født og oppvokst i "H-town".
Til tross for at byen er konservativ på overflaten, blir det fort strippeklubb når "gutta" skal feste. Det er en diger, breial og maskulin by. Du ser fortsatt mye av "vill vest"-mentaliteten på disse kanter.

Olje

Olje og sjøfart er og blir Houstons "claim to fame", trass i forsøkene på å gjenoppstå som kunst- og museumshovedstad. I shoppinggalaksen Galleria skal du ikke henge lenge rundt hockeyrinken før norske røster gjør seg gjeldende.

Gunn Walmestad (40) har bodd i området i fem år med skipsmeglermann og tre barn.
Jeg trives veldig godt, og her er vi nær det meste. Få med at vi er på mange av Astros' baseballkamper, rapporterer hun, før også hun vil ha et ord med i utelivslaget:
Det er veldig mange bra konserter her. Operaen er bra; teateret er bra. Det er i det hele tatt mye å ta seg til, så lenge du har bil. Du går ikke.

Foreldrene Gunnar og Wenche Walmestad har helt andre interesser når de er på besøk. Hvilket de gjerne er halvannen måned i slengen.
Det går fint, det. De golfer så ofte, fleiper Gunn til innforståtte smil fra mor og far.

Tarantino

Pub Fiction i 2303 Smith Street prøver seg med noe så kuriøst som en hipp sportsbar. Logoen er som snytt ut av "Reservoir Dogs". Fellesnevneren er selvsagt kultregissøren Quentin Tarantino.
Eieren er stor fan, forklarer manager Gabriel Castaneda foran nok et travelt kveldsskift.
Vi betjener idrettsmassene, forretningslivet, universtitetsansatte Houstons bemidlede. Alltid når det er kamp, er det stappfullt her. Lettere inhabilt, siden det er her han opererer selv, slår Castaneda et slag for midtbyen som det hotteste strøket. Dog er det ikke mange live-acts å spore i dag.

Prøv Continental for country, Numbers for punk og indie, Empire Room for metal, lyder tipset fra Curis Miller, som skulle være meningsberettiget siden han jobber i platesjappe.

Jam

Skjønt, det er da blåtonene fra Dean's lokker og lurer som mest. At det er rom for å forhandle om billettutgiftene, avgjør saken.
Vi er ikke noe fast band. Jeg kjenner knapt halvparten av besetningen, forteller Miguel Galindo etter å ha kjølt seg ned med et glass øl.

Venninnen Nicole Saxton (26) skyter inn at det er hit unge håpefulle artister trekker at de jammer for kosens og treningens skyld.
Jeg pleier å opptre her selv. Skal jeg høre om jeg får dra en låt, kanskje?

En halvtime senere er Saxton på plass i spotlighten med kassegitar og falsett. Verre er det ikke. Det blir ikke så mye bedre, heller.

Reisefakta

Mulighetene til og fra Houston er mange. United Airlines, Delta og KLM tilbyr i skrivende stund flybilletter fra Oslo (tur/retur) for under 6000 kroner.

Leiebil med forsikring starter på 3000 kroner per uke.

Overnatting: I likhet med storbyer flest har Houston det meste innen overnatting. En suite på luksushotellet Four Seasons ligger på drøye 600 dollar, mens et enkelt motellrom kan bli ditt for ti prosent av dette.

Fakta om Houston

* Er med sine offisielt 2,2 millioner innbyggere den fjerde største byen i USA
* Oppkalt etter Sam Houston, første president i republikken Texas
* Kjent som verdens oljehovedstad vennskapsby med Stavanger
* Viktige institusjoner er Texas Medical Center og NASAs Johnson Space Center
* Museumsdistriktet registrerer over 7 millioner besøkende hvert år
* En annen publikumsmagnet er byens årlige rodeostevne
* Uptowns The Galleria utgjør et av USAs største businessområder
* Gratisblekkene Houston Press og Barstool har underholdningsoversikten
* Se houstontx.gov og visithoustontexas.com for mer informasjon

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!