RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På dette sykehjemmet kan man ikke se ut av vinduene

– Det eneste som er fint med Oppsalhjemmet er utsikten, men den ser man ikke fordi vinduene er så dårlige, sier Knut Elgsaas og Edna Thomassen i tilsynsutvalget i Østensjø.

OPPSAL: Det syv etasjer høye sykehjemmet fra 1975 har fantastisk utsikt, men ifølge Tilsynsutvalget for institusjoner i Østensjø skulle 95 prosent av vinduene vært byttet ut.

– Dette er rett og slett for ille, påpeker Knut Elgsaas og Edna Thomassen i tilsynsutvalget.

I en årrekke har tilsynsutvalget påpekt at Oppsalhjemmet trenger omfattende bygningsmessig vedlikehold og burde vært totalrehabiltert.

I en rekke rapporter fremkommer stort behov for vedlikehold og reparasjoner av alt fra vinduer og løse ovner til callinganlegg.

Også Østensjø bydelsutvalg vil ha fortgang i rehabiliteringen av Oppsalhjemmet.

Nedslitt

Listen over ting som skulle vært gjort er lang.

– Vegger, gulv og innredning er nedslitt. Det lekker fra tak og rør. Vinduene skulle vært byttet og det trengs solskjerming, sier tilsynsutvalget.

– Oppsalhjemmet oppfyller helt klart ikke kriteriene til et sykehjem i Norge i dag, sier de.

– Omsorgsbygg mente at det burde totalrehabiliteres allerede i 2006, men ikke engang i den nyeste sykehjemsbehovsplanen er det forutsatt at noe skal gjøres her. Den gjelder helt frem til 2024, sier Elgsaas og Thomassen oppgitt.

131 av 145 rom er dårlige

Daglig leder på Oppsalhjemmet, Riikka Aubert i Norlandia Care, bekrefter at standarden på Oppsalhjemmet er dårlig.

– Rehabiliteringsbehovet er enormt. Av 145 rom er 131 dårlige, fastslår Aubert.

– Det er en utfordring, og vi bruker mye krefter på å håndtere frustrasjonen rundt at det er så slitt og stygt, sier Aubert.

Pårørende får sjokk

Hun sier at standarden kommer som en overraskelse på folk, særlig pårørende.

– De pårørende får sjokk, mens de eldre ofte ikke er så kravstore, sier Aubert.

– Den første tiden sier mange at de vil søke overflytting til et annet sykehjem, men så går det litt tid og så blir de likevel, sier Aubert.

– Vi kompenserer med god oppfølging og mange aktiviteter, men det er synd at vi ikke kan tilby bedre standard.

LES OGSÅ:Toppers trivsel på Oppsalhjemmet

Lei av å vente

Tilsynsutvalget påpeker at Omsorgsbygg lovet utbedringer ved Oppsalhjemmet i løpet av 2012.

– Nå er vi i tredje kvartal av 2013. Alt som er skjedd er at seks vinduer er byttet på daghjemmet. De tok ikke hele rekken engang, bare de som holdt på å ramle ut, sier Elgsaas og Thomassen oppgitt.

De viser frem det ene punkterte vinduet etter det andre. Noen kan man knapt se ut av. Andre vinduer er skrudd fast, så ikke skal åpnes. Da kan de falle ut.

Trist og urettferdig

– Mange av beboerne her er vokst opp under dårlige kår og er ikke kravstore, men dette er for dårlig. Jeg syns det er for galt at man kan bruke 130 millioner kroner på OL, det er det de gamle damene her som må betale for, sier Elgsaas.

– Folk drømmer ikke om å komme på sykehjem, det er først når det er helt nødvendig, og da er det trist og skammelig at det ser ut som her, sier tilsynsutvalget.

– Bare annenetasje er ordentlig, for den ble pusset opp i 2002-2003. Det var meningen at man skulle ta etasje for etasje, men det stoppet opp da Sykehjemsetaten overtok ansvaret fra bydelen, påpeker de.

– Har brukt 600.000 kroner på Oppsalhjemmet

Omsorgsbygg sier at de ikke har glemt rehabiliteringen de sa de skulle gjøre på Oppsalhjemmet. De overtok ansvaret for også det indre vedlikeholdet i 2013.

– Vi kan være enige om at standarden på Oppsalhjemmet ikke er helt topp, men det har skjedd forholdsvis mange arbeider i 2012 og 2013, sier kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg.

Arbeidene er av større og mindre art og har kostet 600.000 kroner. Pengene er brukt på alt fra utskifting av dusjpaneler til elektriske arbeider og lekkasjeutbedringer.

– I tillegg legges det opp til å male 15 rom i år, fordelt utover etasjene, ut fra en prioritering gitt av institusjonsleder, sier Svenneby.

Blant de øverste på prioriteringslisten

I samarbeid med Sykehjemsetaten er det laget en prioriteringsliste over vedlikeholdsbehov på byens sykehjem. Det er også satt av en pengepott til å ta fatt på vedlikeholdsetterslepet, og Omsorgsbygg har fortsatt planer om å bytte vinduer og rehabilitere Oppsalhjemmet.

– Oppsalhjemmet er blant de første sykehjemmene som skal tas, og planene for dette er i forprosjekt nå. Akkurat når arbeidene starter og ferdigstilles er det for tidlig å si noe helt konkret om nå, sier Svenneby.

– Vi planlegger i samarbeid med Sykehjemsetaten hva som skal gjøres hvor og når. For å komme helt i mål med oppgraderingene av sykehjemmene på listen vil vi være avhengig av fremtidige bevilgninger, sier Svenneby.

LES OGSÅ:

På Oppsalhjemmet får pasientene kjøre tog

Endelig ja til mer omsorg på Oppsal

Svingte seg i dansen på Oppsalhjemmet

Vil bygge boliger ved gravhaug på Oppsal

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere