*Nettavisen* Nyheter.

På full fart mot full barnehagedekning

Innen påske forventer Bydel Østensjø å redusere barnehagekøen fra 140 til 60 barn. Da vil de bare være ti plasser unna det de mener er full behovsdekning.

Østensjø: I oktober i fjor sto 245 barn på venteliste for barnehageplass i bydelen.

Nå er tallet redusert til 140, takket være stadig nye ferdigstilte midlertidige eller permanente barnehager.

80 nye plasser til påske

Innen påske håper vi å ha fått åpnet ytterligere 80 barnehageplasser, hvilket betyr at søkerlisten skal være redusert til 60 barn på venteliste. Klarer vi dette er vi ikke mange plasser unna det som i 2004 var målsetningen om full barnehagedekning - å ha cirka 50 barn på venteliste, sier Bydel Østensjøs seksjonsleder for barnehager, Anne Bjørland.

Dette er et realistisk tall, for det er alltid noen som takker nei til plassen de får tildelt, noen som vil bytte plass eller lignende. I denne bydelen viser alle kjente data at 75,2% dekning tilsvarer full behovsdekning, sier Bjørland.

De 80 plassene skal fordeles på de nye barnehagene i Paal Bergs vei på Rustad, på Holtet, Haraløkka og Goliaskogen, samt i Abildsø midlertidige barnehage.

Bjørland er veldig fornøyd med å ha målet så nært i sikte.

Jeg tror det er realistisk å få til dette før påske, og det er jo strålende at vi kan bli en av de første bydelene som oppnår full dekning. Vi er fryktelig nære nå!

Mangler ansatte

Bydelens største utfordring i forhold til å få åpnet de nye barnehagene er rekruttering av pedagogisk personale.

Det er en kabal å få alt til å gå opp, men vi er svært offensive og tar inn barn så fort vi får rekruttert personale, forklarer Bjørland.

Bydelen trenger rundt syv pedagogiske ledere for å åpne de 80 nye plassene. I tillegg er det til enhver tid cirka 20 personer i ulike stillingsbrøker som har dispensasjon fra de formelle kravene.

Men det må det nødvendigvis være i en så stor bydel, mener Bjørland.

I tillegg til de 80 omtalte plassene, jobber bydelen med en rekke andre prosjekter som kan eller skal gi ytterligere barnehageplasser. Treskeveien barnehage og den nye barnehagen på kapelltomten i Langerudhaugen 1 skal begge skal være ferdig i desember 2007.

Her er det meningen at barna fra Abildsø midlertidige barnehage skal inn, ettersom paviljongbarnehagen skal nedlegges innen 2008. Andre prosjekter er Rønningjordet barnehage på Oppsal og Manglebergveien 11 på Manglerud, samt de omstridte planene for Høyenhallparken og Skredderløkka på Bøler.

Flytte fokus

Bydel Østensjø opplever at antall telefoner fra desperate foreldre uten barnehageplass har minket betraktelig den siste tiden.

Men selv om vi oppnår full dekning må vi fortsatt stå på. Vi må flytte fokus fra midlertidige til permanente barnehager, og vi må ha fokus på å opprettholde kvaliteten i barnehagene våre, sier Anne Bjørland.

Vi må også være i forkant av mulige fremtidige utfordringer som endring i makspris og kontantstøtte, flere barnefødsler, høyere innflytting og fleksibel skolestart. Dessuten er det jo ikke full barnehagedekning i Oslo som helhet, påpeker seksjonslederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.