Gå til sidens hovedinnhold

På godt norsk

Østkantforetakene "Kampens hete", "Den kule mage" og "Perlevenner" har fått tildelt Språkrådets diplom for godt navnevett.

GRÜNERLØKKA: Utdelingen er et ledd i en kampanje mot unødvendig bruk av engelsk i norsk. Mottakerne av diplomet har utmerket seg i positiv retning ved å velge gode norske navn på virksomheten. I butikken og kaféen "Den kule mage", som selger klær, leker og mat tilpasset gravide kvinner og nybakte foreldre, er innehaver Ariane Spandow godt fornøyd.
Det er kjempegøy å få diplomet. Det er hyggelig at folk har reagert på navnet og tipset Språkrådet om det, sier Spandow, som brukte tid på å finne ut hva butikken skulle hete.
Broren min og jeg satt på kjøkkenet og skrev en liste med navneforsalg. Deretter kuttet vi det ned til de ti beste, og la frem disse i en fokusgruppe. Der ble Den kule mage stemt frem, sier Spandow.
I tillegg til å være norsk, rommer navnet et ordspill.
Navnet har dobbel betydning. Den kule mage passer fordi man som gravid har kul på magen, og fordi det er kult å være gravid, forteller innehaveren.
Hun var bevisst på å velge et norsk navn til butikken sin.
Butikker og kaféer på Grünerløkka er jo i utgangspunktet kjent for å ha kreative navn. Siden det var her butikken skulle etableres, ble nok navnet tenkt ekstra godt igjennom.
Én ting hadde likevel Språkrådet å utsette på Spandows butikknavn.
Vi skriver "Den kule mage" med stor bokstav i hvert ord. Det er feil, ble jeg fortalt av Språkrådets direktør.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021