Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På gyngende grunn i OL-byen

SPEKTAKULÆR BRU: I Vancouver ligger friluftsopplevelsene, som Capilano Suspension Bridge, kort vei fra det yrende bysentrumet.
SPEKTAKULÆR BRU: I Vancouver ligger friluftsopplevelsene, som Capilano Suspension Bridge, kort vei fra det yrende bysentrumet.
I Vancouver er veien kort fra bylarm og marihuanalukt til vill natur.

HENGENDE PLAGE: Ben Schwarter, Brad Buehler og Scott Ritter på gyngende grunn. Spektakulære naturopplevelser som Capilano Suspension Bridge ligger kun kort vei fra Vancouvers yrende byliv. (Foto: Martin Jansen)

HENGENDE: Capilano Suspension Bridge er Vancouvers eldste turistattraksjon. (Foto: Martin Jansen)

OPP I TRÆRNE: I Vancouvers skoger kan man vandre på hengebruer mellom trærne, 30 meter oppe i luften. (FOTO: Tourism Vancouver)

UTMARK: Fra skianlegget på Grouse Mountain er det god utsikt over Vancouver. (Foto: Kevin Arnold)

OL-ARENA: Cypress Mountain er arena for blant annet snowboard under de olympiske leker (Foto: Tourism British Columbia)

PÅ TUR: Cypress byr på gode muligheter for turer i skog og villmark, bare 25 minutter fra downtown Vancouver (Foto: Tourism Vancouver)

ØYSAMFUNN: Granville Island ligger under Granville Bridge. (Foto: Martin Jansen)

PÅ VANN: Vannbussene frakter en raskt over fra Granville Island til Vancouvers West End. (Foto: Martin Jansen)

KAPTEIN: Vannbussjåfør Michael Malone mener Vancouvers største attraksjoner er av naturlig karakter (Foto: Martin Jansen)

Kanskje var det nærheten til hav og fjell han tenkte på, Christer Falck, da han i et intervju med Dagbladet oppga Vancouver som sitt favorittreisemål og beskrev byen som «et classy Bergen, bare uten bergensere».

Et Bergen eller ei: Det er uansett kort vei til berget i Vancouver, selv om man måtte befinne seg downtown.

– Det er to ting man må gjøre i Vancouver, og de er begge naturopplevelser, sier Michael Malone. Han fører en av vannbussene som frakter oss over fra Sunset Beach i English Bay til Granville Island.

– Grouse Mountain er et must. Du kan stå på ski om vinteren eller slappe av og grille om sommeren. Det er som å være «in the middle of nowhere» der oppe, men med fantastisk utsikt og nærhet til Vancouver, forteller Michael.

– Den morsomste opplevelsen er imidlertid Capilano Suspension Bridge.

Ut på brua

– Hviiiiiin!!

Det skrekkfilmaktige ungpikehylet gjaller gjennom Capilano-dalen.

– Don't swing the bridge, please!

Stemmen til mannen i vaktboden er vennlig, men streng. Tenåringsgjengen på hengebrua får den til å gynge fram og tilbake. Vi tenker umiddelbart på bildene fra kollapsen av Tacoma Narrow Bridge, og sluttscenen i «Indiana Jones og de fordømtes tempel». Ingen av delene er vinnertanker på en bølgende hengebru.

Capilano Suspension Bridge er Vancouvers eldste turistattraksjon, og ligger kun ti minutters kjøring fra downtown Vancouver. Første eksemplar ble reist allerede i 1889. I dag er hengebrua 137 meter lang og henger i 70 meters høyde over Capilano-elven.

– Hengebrua er i utgangspunktet en ganske spektakulær opplevelse. Men når det svinger fram og tilbake utpå der, er den direkte skummel, synes Ben Schwarter fra Washington DC.

Capilano-brua ligger på veien opp til Grouse Mountain, som har et fullblods skianlegg og diverse andre aktiviteter både sommer og vinter. Ikke langt unna ligger Cypress Mountain, vert for både snowboard og freestyle under OL.

Opp i trærne

Har man først våget seg over Capilano Suspension Bridge, venter en naturpark der man kan vandre blant tretoppene 30 meter over bakken og sjekke ut Nord-Amerikas største samling av totempæler.

På en av hengebruene oppe blant trærne møter vi danske Nina Madsen. Hun har bodd et halvt år i Vancouver.

– Kontrastene mellom metropolen og den ville naturen som omgir byen, er selve essensen av Vancouver, sier Madsen.

– Man kan sitte på The Sandbar under Granville Street Bridge, se på skyskraperne og spise krabbekaker og østers i det ene øyeblikket, for i det neste å henge 70 meter over Capilano-elven.

Da vi spør om hun kan anbefale en urban opplevelse i Vancouver, kommer svaret raskt: Granville Island.

Byens hjerte

– Om jeg kan beskrive Granville Island?!

Selgeren på Lamborghini-forretningen ser på oss som om vi akkurat skulle ha spurt om å få låne en Murciélago LP 670-4 Superveloce for et par timer.

– Vel, det er urbant. Og arty. Du vet, mye kunstnere, organisk øl, vegetarmat og de greiene der.

Granville Island het opprinnelig Industrial Island og ligger i hjertet av Vancouver. Sagbrukene og tungindustrien erstattet av restauranter, barer, utallige kunstforretninger og gallerier – pluss selve tungvekteren, Granville Island Public Market.

Markedet er en hektisk og livlig samling av salgsboder, der Vancouvers nærhet til rike havressurser trer tydelig fram.

Fisk og hasj

Om kvelden er det imidlertid ikke lukten av fersk fisk som er mest inesefallende på Granville Island eller på gangveiene langs English Bay. Snarere lukten av illegale stoffer.

– Vancouver har et veldig liberalt forhold til marihuana. Det er ikke lov, men ingen bryr seg, og politiet ser en annen vei. Hvert år den 20. april er det tusenvis av folk som feirer «420» eller «National Pot Smoking Day» som de kaller det, forteller Michael Malone, vannbuss-kapteinen.

– Men marihuana finnes vel i alle byer. Grouse, Cypress og Capilano, derimot, er unike sider av Vancouver.

Om Vancouver:

* Vert for De olympiske leker som starter 12. februar. Største by i British Columbia med cirka 600.000 innbyggere. Greater Vancouver har cirka 2,1 millioner innbyggere.

Nett:
Tourismvancouver.com
Vancouver2010.com

Reise dit:
* Fly fra ca. 6600 kroner t/r Oslo-Vancouver med Lufthansa. Utreise 12.feb. Fra ca. 5300 kroner t/r Oslo-Vancouver med Lufthansa. Utreise mars.

Overnatting:
Midt i smørøyet: Granville Island Hotel
Bo billig: Ramada Downtown Vancouver
Sjekk også: www.cheapaccommodation.com/vancouver

Opplevelser:
Grouse Mountain: 15 minutter fra downtown Vancouver. Egen grizzlypark.

Cypress Mountain: 25 minutter fra downtown Vancouver. Arena for snowboard og freestyle under OL.

Capilano Suspension Bridge: 10 minutter fra downtown Vancouver. 137 meter lang hengebru, 70 meter over Capilano-elven.

Granville Island: En øy i byen under Granville Bridge. Alternative sjapper, kunstbutikker, teater, restauranter. Hovedattraksjonen er Public Market.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!