RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På helsa løs

Om 10 år angrer vi på hva vi gjør i dag. Giftslam - dumpingen i indre Oslofjord er et grelt eksempel på politisk uforstand og vanlige folks maktesløshet.

Hvorfor skulle jeg, snart 60 år gammel og bestefar, bry meg med hva som skjer i Oslo Havn i dag? De helsefarlige og miljøkriminelle arbeidene vil neppe påvirke mitt liv. Jeg kan antakelig bade så mye jeg vil den tid jeg har igjen på jorden og sikkert spise så mye fisk og skalldyr jeg orker. Men har vi lov å tenke så kortsiktig?

Før var det greit å røyke, til og med kjekt. I dag vet alle konsekvensene av å røyke. I 1960 sprøytet vi DDT fra helikopter over søppelfyllingen mellom Langøyene for å dempe insektplagen, og i dag gremmes vi over at vi kunne gjøre slikt. Før var asbest i eternittplater vi panelte husene våre med helt OK. Jeg sier ikke mer.

Det er usikkerheten i giftstoffene PCB, TBT, bly, arsen, kadmium, krom, kobber, nikkel, tjære, olje og kvikksølv vi vet så altfor lite om i dag, som bekymrer mange. Det virker som om Oslo Havn med samarbeidspartnere har bestemt seg for at prosjektet " Ren Oslofjord" skal fullføres, uansett innvendinger og nye opplysninger. Det er gått prestisje i saken.

Det som er klinkende klart, er at de miljøgiftene staten selv gjennom SFT har konstatert, er kreftfremkallende. Hvert år får 27 000 nordmenn kreft, og kreft er et altoverskyggende problem i norsk helsevesen. Jeg har nære omgangsvenner som helt urettferdig og uforståelig rammes av kreft. Som tæres opp innvendig og vi forstår ingen ting.

Samtidig pumper vi ned i fjorden enorme mengder forurenset giftslam i fareklasse 5 som sier sterkt forurenset slam, og Oslo Havn gjør alt som står i deres makt for å skjule galskapen. Propagandaapparatet slår til for fullt, alt er såre vel, for badevannet på toppen er "rent". Takket være enorme mengder tilsatt salt, blir slammet tyngre enn sjøvann, og det kommer ikke opp til overflaten. Ute av syne, ute av sinn!

Men, på bunnen er det liv med torsk, flyndre og skalldyr. Og giftslammet forplanter seg via dyrelivet rett inn i næringskjeden. Det var forutsetningen at deponiet ved Malmøykalven var oksygenfritt, slik at det ikke fantes dyreliv der. Det er klart bevist at dette ikke er tilfelle. Både Bellona's film og senere Oslo Havns mini-ubåt video viser at det er liv på bunnen. Riktignok prøvde Oslo Havn å holde videoen tilbake, men årvåkne kritikere har fått videoen frem i søkelyset. Det er liv på bunnen av deponiet, stikk i strid med alle forutsetninger.

Oslo bystyre ble fortalt at deponiet var et "dypt høl uten liv". Og godtok det. Hva gjør politikerne når dette er avdekket som helt feil: Svaret er: ingen ting. Men kan vi leve med det faktum at vi pumper ned sterkt forurenset giftslam på 64 meter, kaller det dypvannsdeponi, og lover å legge et "lokk" over. En tildekking som det er høyst uklart om de får til. (Hvordan tror du at det går å tildekke 13 fotballbaner med 8-10 meter flyktig slam ved å strø 30-40 cm sand fra en slipplekter 50 meter oppå overflaten?)

Her driver vi i velstandsnorge med et eksperiment i innerste Oslofjord blant 1 million fjord-brukere for at noen byråkrater i SFT, Oslo Havn og i Miljødepartementet skal trumfe igjennom et forsøk av egen interesse og i tillegg kalle det "opprydning". Så skal vi i bestefarsgenerasjonen bli slått ned i støvlene, bli kneblet mot aksjoner av Oslo Havn (som har sørget for bøter og erstatningskrav på 400 000 kroner fordelt på 15 mer eller mindre tilfeldige personer).

Oppegård Kommunes protester er stoppet hos Fylkesmannen, Nesodden kommune blir overkjørt så hatten passer, miljøvernministeren har ikke skjønt noe som helst og har for lengst skrudd av alarmknappen. Jens Stoltenberg med hele Oslo Ap og AP-bystyret mot seg, har så mange problemer med SV at han ikke tør å gripe inn.

Det er fine greier. La oss fortsette å feie sterkt forurenset miljøgiftslam inn under teppet, la oss fortsatt stikke hodet ned i sanden. La oss glemme fremtidige generasjoner. Glem kreftfaren og dens herjinger, la oss spare 1-2 timers oljeutvinningskroner ved å bruke sjøen som søppelkasse. Det går helt fint, hvis bare propagandamaskineriet til prosjektleder Torild Jørgensen i Oslo Havn smøres godt nok.

Men hva sier du, styreleder i Oslo Havn, Stilluf Karlsen, du som sier du ikke forstår hva vi kjemper for? Har du ikke lært av tidligere miljøsynder? Og tør du Havnesjef Anne Sigrid Hamran å ta våre utfordringer i et åpent møte med presse og TV til stede, så Norge kan se hva dere driver med? Så spør jeg Miljøbyråden, selveste Peter N. Myhre, klarer du å leve med den usikkerheten du fører oss inn i, bare for å spare noen stakkars kroner?

Det er på tide at noen sier ifra. Vi har et helseproblem der vi ikke vet nok om miljøgifter. Det burde være innlysende at vi både burde være "føre var" og at regjeringen følger sitt eget Soria Moria vedtak om at sjøen skal være matfat og rekreasjonsområde og ikke søppelplass for forurensninger. Våkn opp! Det er ikke for sent å snu. Det er etisk uforsvarlig å tukle med guds natur.

Knut Chr. Hallan

For Folkeaksjonen mot giftdumping i Oslofjorden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere