RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På jakt etter landskapet

Kunstneren Thor Furulund reiste til Spania for å male vindruer, men en dag tittet han opp og så landskapet.

Frogner: Lokalavisen treffer Thor Furulund på Galleri Haaken, hvor han stiller ut sine siste oljemalerier. Med halvlangt hår og skjegg, ser han ut som en viking. Vikingen Thor. Når han smiler og begynner å prate, forstår vi raskt at han er fra den snille klanen.

Utstillingen er lagt opp som en reise, sier han om utstillingen som er kalt "Catalanske landskap".


Torres

En tilfeldighet gjorde at Thor plutselig befant seg i nettopp det landskapet. Fra tidligere har han en katalog full av vindruer, og via sin agent i Norge får vineksportøren Miguel Torres tak i denne. Thor treffer ved en tilfeldighet agenten, og forteller ham at han gjerne vil reise ned til området der Torres holder til. Han ønsket å male mer vindruer, dessuten er det få kunstnere der nede som maler druene.

Jeg ble invitert ned på besøk i en hel måned, sier Thor, som den gangen trodde Torres var en liten vinbonde.

Det viste seg raskt at jeg var uvitende. Han er den største eksportøren av vin i Spania, ler kunstneren. I Nord-Spania, utenfor Barcelona, ligger Catalonia. På vingården Santa Margarida d'Agullados dyrkes druene, som blant annet blir til vin som spesialbestilles av Kong Juan Carlos. Thor forteller at han gikk løs på arbeidet etter at Miguel Torres sa; "her har du vel druer nok". Kunstmaleren satt i vinrankene helt til han følte seg dårlig av alle druene.

Jeg fikk hele greia opp i halsen. Det var da jeg tittet opp fra rankene, og så landskapet. For et eventyr. Jeg fikk kick, og ville mye heller male det catalanske landskapet enn druene, sier han.


En reise

I området Thor, og kona Hanne som var med, befant seg, var det ikke verken buss eller togforbindelse. Miguel Torres, som nettopp var blitt bestefar og var mest opptatt av barnebarnet, lånte paret en bil og sendte dem av gårde på jakt etter landskapsmotiver. Hanne kjørte, og Thor malte.

Alle bildene er olje på akryl i størrelsen 18x25. Perfekt størrelse å putte inn i bilen, sier Thor. Han vil at utstillingen skal være som reisen de to gjorde, og mener bildene ikke blir like fordi landskapet, hele tiden, forandrer seg.

Foreta en reise i galleriet, så får du i hvert fall et glimt turen og landskapet, sier Thor. Kunstnerens neste prosjekt er også en reise, men denne gangen langt mer farefullt. Han skal, sammen med Tristan Vindtorn, skrive bok om hodejegerne på Borneo.

Vi skal reise ned til Sarawak, opp gjennom Kemenaelven i jungelen, og finne frem til Punan Bah-folket, sier Thor. Vikingen stråler av glede og i øynene ser vi eventyrlysten som sannsynligvis ikke kan temmes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere