RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På jakt etter støy


STØYPATRULJE: Det er bråkete i bydelen, her er Nils Faarlund i Norsk forening mot støy fant mye støy da han la ut på lydvandring , foorige uke. FOTO: ANDERS JØRSTAD
STØYPATRULJE: Det er bråkete i bydelen, her er Nils Faarlund i Norsk forening mot støy fant mye støy da han la ut på lydvandring , foorige uke. FOTO: ANDERS JØRSTAD
Støybekjemper Nils Faarlund førte an som troppsjef med kommuneansatte i hælene på jakt etter støy på St. Hanshaugen.

AKERSGATA: Ved startområdet i Akersgata gjør troppsjefen premissene klare for kommunens ansatte:

Slå av mobiltelefonen og hold kjeft!

Et hav av støy

Nils Faarlund i Norsk forening mot støy, mener at man i en usnakket lydvandring hører alt det som vanligvis ikke affekterer oss særlig på grunn av fortregning. Men i et støyhav der det gasses, bremses, snakkes, skrikes, skrapes og hamres, stresser oss likevel, mener han.

Allerede utenfor Hovedbrannstasjonen serveres de første dosene med støy. En brannmann som tester motorsagen sin med hjelp av et aggregat, sender et vulkanutbrudd av støy ut av tunnelområdet.

Trekkspill og fuglesang

Støyen viser seg å bli troppens ufrivillige følgesvenn turen gjennom. Mens Friluftsetatens vårrengjøring med blåsemaskiner overdøver spurvenes fuglesang i Kristparken, blir lyden av bekken og fuglesangen langs Akerselva akkompagnert med trekkspillmusikk fra en gatemusikant og flystøy.

Inne på Nordre Gravlund er det en liten kostebil på størrelse med en elbil som merkelig nok klarer å støylegge hele gravlunden. Og når en kommuneansatt - med snakkeforbudet godt i minne - begynner å kommunisere med et tegnspråk han kun selv forstår, legger troppsjef Faarlund godviljen til å tillater en liten samtale på rundt syv, åtte sekunder.

Støydebatt

Snakkeforbudet opphører inne på møterommet til bydelsadministrasjonen i Akersbakken. Mens Miljø- og byutviklingskonsulent Elin Løvseth hovedsakelig mener støyen skyldes vårrengjøringen, kvitterer Faarlund med at mer manuelt arbeid og elektrisk drevne kostebiler kan minske støyen.

Objektiv sannhet

Videre kaller Faarlund kommunens desibelmålinger for en objektiv standard som ikke tar hensyn til det subjektive. Dette er en påstand som bydelsoverlege Ingunn Haakerud gir ham delvis medhold i.

Men helsekonsulent Claus Fischers påstand om at Oslo kommunes handlingsplan mot støy engasjerer mange politikere, ble en støynyhet som falt i god smak hos alle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere