RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På lag med de fattige


I fem måneder har Knut-Helge Fjeldstad jobbet for Misjonsalliansens fotballprosjekt i Ecuador. Prosjektet aktiviserer barna og unge etter skoletid.
I fem måneder har Knut-Helge Fjeldstad jobbet for Misjonsalliansens fotballprosjekt i Ecuador. Prosjektet aktiviserer barna og unge etter skoletid.
Lokalavisen-journalist Anders Halvorsen er på langtur. Sammen med to kamerater skal 25-åringen besøke Asia, Sør- og Nord-Amerika. I Ecuador traff backpackerne Prinsdal-gutten Knut-Helge Fjeldstad (20), som gjennom et fotballprosjekt har fått oppleve slummen på nært hold.

GUAYAQUIL: I fem måneder har unggutten jobbet som fotballinstruktør i Ecuadors største by, Guayaquil. Misjonsalliansen startet i fjor høst opp et helt nytt fotballprosjekt, som hadde som mål å gi barn og unge i byens bakgater en bedre hverdag.

Fotballskolen har siden oppstarten samlet og aktivisert flere hundre barn etter skoletid, samtidig som den har klart å skape et sunt miljø. Den fokuserer ikke bare på fotball, men også på opplysningsarbeid rundt HIV, kosthold, disiplin og samhold.

Lokalavisen Groruddalen møtte voluntøren på jobb i slummen, før hjemreisen til Oslo og det er tydelig at 20-åringen er på hjemmebane. Knut-Helge har akkurat satt i gang en balløkt for de yngste deltakere.

Fotballskolen, og banene som har blitt bygd, har gjort noe med samholdet til de som bor i slummen. Den fungerer som et samlingspunkt, og foreldrene er veldig stolte av barna sine. At en fotballbane kan gjøre så mye med et lokalsamfunn er helt utrolig, sier Knut-Helge.

Var spent

Ifølge 20-åringen, som har vært aktiv i Bekkelaget menighet i en årrekke, har det vært stort å få være med på fotballprosjektet fra starten av.

Han forteller om spilleglede og elleville jubelscener.

Pågangen har vært enorm, og fotballskolen er for mange av deltakerne et høydepunkt i hverdagen. Å få oppleve ting som dette gjør noe med deg som menneske. Tiden i Ecuador har vært som et langt eventyr, sier Knut-Helge Fjeldstad til Lokalavisen.

14. september i fjor satte han seg på flyet til Ecuador, og Knut-Helge forteller at han var spent i forkanten av det fem måneder lange oppholdet.

Men det skulle ikke ta lang tid før voluntøren fant seg til rette i millionbyen, som i lang tid har blitt oversett av landets myndigheter.

Jeg var litt skeptisk før jeg dro, for jeg kunne ikke språket. Men nå angrer jeg ikke. Erfaringene fra oppholdet vil jeg ta med meg resten av livet.

Venner for livet

Slumområdene i Ecuadors viktigste handelsby har i stor grad falt utenfor all offentlig planlegging de siste årene, når det kommer til utbygging av vann, kloakk og strøm. I mange tilfeller er også skole- og helsetilbud ikke-eksisterende.

Som instruktør for fotballprosjektet har Knut-Helge tatt del i en hverdag som er fjern for de fleste nordmenn.

At jeg som nordmann kan komme hit og bli tatt så godt i mot er ingen selvfølge. Jeg har likt meg her fra dag én, og gikk rett inn i miljøet. Folk tok meg i mot med åpne armer. Det er helt utrolig at ting har gått så bra. Jeg har fått venner for livet, sier han fornøyd.

Barnedåp og salsa

I slumområdene, som strekker seg langt forbi bygrensene i Guayaquil, lever mange barnefamilier for i underkant av én dollar om dagen. Men folk er takknemlige og mottoet blant bambushusene er "Takk Gud for livet".

Og det er nettopp fattigdommen og takknemligheten som har gjort sterkest inntrykk på 20-åringen.

Det er vondt å se at mennesker lider, men til tross for fattigdom og nød er folk alltid positive. De ser lyst på livet uansett, og det har vært rørende. De takker oss for at vi er her og hjelper dem, men vi takker også. Jeg beundrer menneskene som lever her, forteller han, og fortsetter:

Slummen her Guayaquil har blitt en del av meg. Jeg har blitt kjent med mange familier, jeg har deltatt i bursdag og barnedåp, og jeg har også lært å danse salsa. Det har vært stort å få ta del i en annen kultur. Jeg er veldig takknemlig.


Følg Anders, Thomas og Jon André på tur på lokalavisen.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere