RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På oppdagelsesferd i Korpås-Olsens rike

Miljøprosjektet Ljanselva arrangerer ofte turer i Østmarkas majestetiske skoger. Nå sist var det eneboer Korpås-Olsens liv (ca 1875 - 1952), som ble "oppdaget".

Skullerud: Han var alene, men ikke ensom, eneboeren som valgte å leve i Østmarkas dype skoger, og som har blitt kjent for folk gjennom den anerkjente naturfotografen og naturspesialisten, Sverre M. Fjellstads historier.

-Han var læremester og venn for Fjellstad, som pleide å komme hit da han var barn. Han var utdannet preparant, en mester på dyr, og han kjente hele Østmarka som sin egen lomme. Jeg har hørt at han kunne sette seg ned i skogen, også kom det fugler å satt seg på han, forteller turguide Åse Julsvik, mens den ti persons store gruppa som har blitt med, tråkler seg vei gjennom busker og kratt på søken etter KorpåsOlsens naturlige bosted.

-Han hadde jo en hytte oppe ved Solåsen, som er den ytre sørvestre knausen i Skullerudåsen, men hadde også andre tilholdssteder i skogen her, fortsetter hun, før hun stopper opp litt, og uttroper, med ekte entusiasme.

-Her tror jeg det er!

Spente øyne samler seg rundt åpningen i fjellet, og vi begynner å stige inn i den ikke altfor store åpningen. På bakken er det treverk som vitner om gulv. Det er sprekker i fjellet som gir innslag av dagslys, og det er lett å se at noen har opphold seg der. Det glinser i oppdagelsesglade øyne, og en rar følelse av å stå på historisk grunn, sprer seg i gruppa.

Mange historier

Men hvorfor velger noen å forlate det siviliserte samfunn til fordel for en eneboertilstand i marka?

-Jeg er litt usikker på hvorfor han valgte å bosette seg her. Det er mange historier om det, som foreksempel at han kanskje var på kant med noen, hun smiler, lar ordene henge i luften litt, før hun fortsetter;

-Men hva som er riktig er jeg ikke helt sikker på. Men han var jo en mann av naturen.

Hytta

Også restene etter Korpås Olsens siste hytte, circa 100 meter sør for Solåsen, ble besøkt.

-Det er ikke så mye igjen av den, men her ser dere restene av jernsengen hans blant annet, fortsetter guiden, før en av gruppas medlemmer, Ørnulf Engan legger til:

-Den gikk jo ganske i et med naturen, og på vinteren når det var snø, var det mange som kunne finne på å kjøre på ski over taket, uten å vite det.

Den første hytta hans, var grunnen til kallenavnet. Den lå nemlig på Korpåsen. Men han flyttet derfra, etter sigende, fordi skogseier Narve N. Opsahl på Skullerud gård, synes det ble for stor trafikk av uønskede besøkende til hytta, og skal ha bedt han om det.

-Hytta bar stort preg av hans yrke og hobby, og det skal ha vært utstoppede dyr og skjelletter her. Mange av disse ble gitt til Abildsø skole, og er der enda, men mange har også blitt ødelagt gjennom tidens tann, fortsetter hun.

Solåsen

Det var flere som fant seg til rette i Østmarkas skoger, og to av dem var søstrene som slo seg ned på Solåsen. De bygde hytte og blomsterbed, og den dag i dag er det fremdeles folk som tar seg bryet med å pleie blomstene der.

-De har jo vært her samtidig som KorpåsOlsen, og de har nok helt sikkert visst om hverandre. Og det er jo en fantastisk ting at man kan støte på en vakker oase som dette midt i skogen, fortsetter Julsvik, mens de nydyrka blomstene i bedet blir beskuet.

Død

Et minnesmerke i stein er satt opp for å hedre mannen av Østmarka, som ble funnet død i en elv like ved.

-Det er her han mest sannsynlig ble funnet omkommet, forsetter guiden, mens vi forserer en liten elv, og hun fortsetter:

-Det skal ha vært Sverre M. Fjellstad som fant han, og om det er han som har satt opp minnesmerke også, er jeg usikker på.

Men det er i hvert fall sikkert at minnet står der til evig tid som heder for skuelystne på tur i KorpåsOlsens rike.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere