*Nettavisen* Nyheter.

På plass i sjefsstolen

Brenner for Bogstad Gård: Birgitte Espeland stortrives blant de oker-gule veggene på Bogstad Gård. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG

Birgitte Espeland stortrives med hovedansvaret for Bogstad Gård. Det vil si; inntil hun skulle kjøpe traktor.

Klikk på bildet for å forstørre.

2_BREDDE: Bildetekst

SØRKEDALEN: – Det er mye som skjer hele tiden, og jeg overraskes stadig av hvor mye forskjellig jeg må ta stilling til, smiler Espeland.

Del på Facebook

Unik stemning

Telefonen kimer ustanselig. Birgitte henter boksen med Smørbukk og setter seg ned.

– Det er noe spesielt med stemningen her ute, man blir rolig og klar i tankene. Nettopp derfor forsøker jeg stadig å invitere folk jeg skal i møte med hit ut. Det er en veldig god stemning her, sier hun.

1. juni tok Birgitte Espeland over som konstituert leder ved Bogstad Gård. Hun tok over etter sin mor.

– Jeg og mor har jobbet sammen de siste 16 1/2 årene og det har vært både lærerikt og hyggelig. Hun jobber nå som frivillig her ute, så hun er med, forteller Espeland.

Fra 1814 til 2014

For øyeblikket jobbes det først og fremst mot 2014, 200 -års jubileet for nedtegnelsen av Grunnloven.

– Det tar tid å få hovedhuset i bedre stand, men akkurat nå pusser vi opp to rom slik at det skal bli bedre. I 1814 var Peder Ankers hus, Bogstad Gård, nesten nytt og man kan jo bare tenke seg hvor storslagent det var å by prominente gjester hit ut.

Vi ønsker også å kunne tilby vår egen regjering et flott og oppdatert hovedhus, hvor ikke malingen flasser fra dører og vinduer, sier Espeland. Oppussingen er sponset av venneforeningen til Bogstad Gård. I følge Birgitte Norges mest aktive venneforening.

– De er fantastiske, rett og slett. Vi vet ikke hva vi skulle gjort uten dem, sier hun.

– Kler masse mennesker

Birgitte mener det er viktig å bevare alle de populære arrangementene på gården. Men i tillegg ønsker hun å sette sitt eget preg på utviklingen.

– Bogstad Gård kler å ha mange mennesker på besøk og det er utrolig hyggelig med store og vellykkede arrangementer. Folk kommer stadig med forslag til nye ting, som for eksempel grisens- og hestens dag i tillegg til «Sauens dag», som vi allerede arrangerer.

Men vi har ikke så mange ansatte, så det er viktig at vi ikke sliter folk helt ut. Det er ikke lysten det står og faller på, det er kapasiteten, sier Espeland og smiler.

Grønt og skjønt

Birgitte brenner for økologisk tenkning. Allerede er dyrene og jordbruket ved og rundt Bogstad Gård økologisk. Dette i samarbeid med Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Vårt mål innen 2014 er å få bygget et større gartneri hvor vi kan dyrke blomster, krydder og økologiske grønnsaker som vi så kan selge i butikken. Allerede i år ønsker vi å selge økologisk lammekjøtt fra Bogstad gård, som er slaktet på et økologisk slakteri. Det er jo i vinden, dette med kortreist mat, sier Espeland og legger til:

– Peder Anker eksperimenterte også i sitt gartneri på Bogstad Gård. Ananas, sitroner, appelsiner, kaffe og te var sannsynligvis eksotisk for alle hans besøkende.

Del på Facebook

Saueklipp og gjeterhund

Grunnet terroren i Oslo og på Utøya ble arrangementet «Åpen Gård» i år tonet ned. Men, Birgitte lover at det årlige arrangementet «Sauens dag» vil bli som planlagt.

– Søndag 18. september braker det løs her med gjeterhundoppvisning, moderne saueklipping, salg av ullprodukter, hest- og vognkjøring og mye mer. Da må alle som kan ta turen, avslutter Espeland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.