*Nettavisen* Nyheter.

På skisporet av lykke

Frisk nysnø har dekket skogen, og skientusiastene erobrer Nordmarka. Med blå Swix under skiene og appelsin i sekken, går turen til Kobberhaugen.

Nordmarka: Etter å ha parkert bilen på Sognsvann, smurt skiene med voks, og dradd luen godt over ørene, peker skituppene mot Kobberhaugen. De første stavtakene kjennes godt i armer og ben. Etter den første kilometeren begynner varmen å sette seg i leddene, kroppen finner takten, og med nypreparerte løyper er det bare å gi full gass, og frese innover i den hvite skogen. Naturen er som tatt ut av en Disney-film, og det virker som livet går i roligere tempo. Alle bekymringer forvinner, og det er bare du og skisporet.
Melkesyren kiler i lårene, og drømmen om en varm toddi, er det eneste som fanger oppmerksomheten. Men du er selvfølgelig ikke alene med disse tankene. Langrenn har aldri vært mer populært, og marka kryr av skientusiaster. Enten det er racere i tettsittende trikot, med fartsbriller og pulsmåler, barnefamilier med pulk og kvikklunsj i sekken, eller turgåer i raskt tempo mot Kikut, alle smiler og nikker til hverandre i felles hilsen, og forståelse for skiglede.

Rekord


Flere og flere finner veien ut i skisporet, og i Skiforeningen er de strålende fornøyd med at marka blir så flittig brukt. Assisterende generalsekretær, Øyvind Amundsen, sier at de registrerer en fantastisk bruk av området, og at skisporten har fått ett enormt løft de siste årene.
Vi ser det, blant annet, på omsetningen på skistuene, fulle parkeringsplasser og påmelding til skirenn. For eksempel er det allerede 2500 påmeldte til Holmenkollen Skimaraton, og vi håper og tror at rundt 3500 stiller til start 11. februar. Så mange har ikke deltatt siden tidlig på åttitallet, sier Amundsen, om det 42 kilometer lange skirennet som har start i Hakadal og mål i Holmenkollen. Rennet er en opplevelse både for mosjonister, turløpere og aktive, og påmeldingen skjer hos Skiforeningen.
I løpet av den siste tiden er det kommet rundt en meter snø. Når du kommer litt lenger nord i marka, inn til Kikut for eksempel, er det kommet over én meter, noe som lover godt både for vanlige skiturer og HK Skimaraton, sier Amundsen. Den assisterende generalsekretæren kan nesten ikke vente med å komme seg ut i sporet selv, og er ganske misunnelig når han hører at det er minus en grad, blå himmel og Kobberhaugen frister med solskinnsboller og toddi.

Røde kinn og toddi

På vei oppover bakkene føles det som om energien inntar kroppen, og sier "du klarer å løpe opp den siste kneika også". Når du endelig løsner bindingene, støtter skiene opp mot solveggen og setter deg ned på trebenken utenfor Kobberhaugshytta, etter å ha slitt deg opp den siste biten, er livet verdt å leve. En av dem som har funnet veien dit, er seniorkonsulent i Manpower, John Vegard Kleven. Han er en flittig turgåer, og forteller at turene i marka gjør underverker.
Jeg er en ny mann når jeg kommer hjem, og rødvinsglasset og den hjemmelagde pizzaen, smaker aldri bedre enn etter en lang dag i skisporet. På vei hjemover, med rødfarge i kinnene, tenker vi på hva slags ingredienser det skal være i pizzaen, samtidig som ønsket om en vinter med nysnø i skisporene, skal vare helt til påske. Hvis du ennå ikke har fått skrapt bort gammelt klister fra i fjor, kom deg ned i kjelleren, rens skiene og fort deg ut i de nypreparerte løypene og det eventyrlige landskapet. Ren vinterglede ligger bare noen minutter fra sentrum, og venter på deg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.